Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι μύθοι και η πραγματικότητα

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μια φορά ένας ζητιάνος ήθελε να πάει στο Μπάντεν Μπάντεν, την πιο ακριβή λουτρόπολη του κόσμου και ζήτησε από κάποιον πλούσιο να τον βοηθήσει.

-Πρέπει να κάνω τα μπάνια που μου σύστησε ο γιατρός, είπε.
-Να κάνεις τα μπάνια, είπε ο πλούσιος, αλλά γιατί στον Μπάντεν Μπάντεν; Εκεί πηγαίνουν μόνο οι εκατομμυριούχοι.
-Μπροστά στην υγεία μου, δεν υπολογίζω τα έξοδα, είπε ο ζητιάνος.

Αυτόν τον ωραίο ζητιάνο θυμάμαι κάθε φορά που οι αλλαγές επιβάλλονται από τις ιδέες και όχι από τα πράγματα κι ο κόσμος πρέπει να συμμορφωθεί με τις ιδέες. Παράδειγμα η ιδέα του διεθνισμού με την οποία πρέπει οι Έλληνες πολίτες να συμμορφωθούν.

Ο Ισπανός ποιητής εξέφρασε την ίδια ιδέα στο ποίημά του "O Ποιητής στη Νέα Υόρκη":

"Tienen una vaga astronomia de pistolas
en sus calaveras"

(Έχουν μέσα στο κρανίο τους
μια μάταιη αστρονομία της βίας)

Για μένα τα λόγια αυτά του Λόρκα σημαίνουν τα εξής: Κάποιοι άνθρωποι (προφανώς εννοεί τους αγγλοαμερικάνους), συλλαμβάνουν κάποια ιδέα στο μυαλό τους και την εφαρμόζουν με το καλό ή με τη βία. Δηλαδή αναγκάζουν την πραγματικότητα να συμμορφωθεί στις ιδέες τους, αντί οι ιδέες τους να στηρίζονται στην πραγματικότητα.

Ένας άλλος ποιητής που ως φοιτητής σπούδαζε στη Νέα Υόρκη, (ο Ρόμπερτ Λαξ), έλαβε ένα γράμμα από τον πατέρα του, ο οποίος τον ρωτούσε αν περνάει καλά στη Νέα Υόρκη. Ο ποιητής του απάντησε: "Αγαπητέ μου πατέρα, για να περνάς καλά στη Νέα Υόρκη, πρέπει να είσαι μουρλός".

Η βουλησιαρχία είναι χαρακτηριστικό των αγγλοσαξώνων. Πιστεύουν πως ό,τι είναι καλό γι΄ αυτούς πρέπει να τον δεχθούν και οι άλλοι, με το καλό ή με το ζόρι. Η ομοιομορφία αυτή, γράφει σε κάποιο άρθρο του ο Ρομαίν Ρολλάν, συσσωρεύει οργή στους λαούς κατά των αγγλοσαξώνων, η οποία θα ξεσπάσει κάποτε εναντίον τους.

http://moschoblog.blogspot.com/2012/03/blog-post_05.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου