Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το μυστικό δάνειο από τη Goldman Sachs έφερε την χρεοκοπία


Στο προσκήνιο επανέρχονται οι συμφωνίες ανταλλαγής χρέους (swaps) που συνομολόγησε η Ελλάδα με την Goldman Sachs το 2001.

Με σημερινό δημοσίευμά το πρακτορείο Bloomberg, επικαλείται δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρου Παπανικολάου, σύμφωνα με τις οποίον το 2001 το ελληνικό Δημόσιο όφειλε στην επενδυτική τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανεισθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα swap.

Η Goldman Sachs αρνήθηκε να τοποθετηθεί όσον αφορά στην αμοιβή που έλαβε για τις εν λόγω ανταλλαγές. Οι συμφωνίες αυτές έγιναν βάσει οδηγιών που δίνονταν από την Eurostat, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας στο Λονδίνο.

Τέλος, το Bloomberg αναφέρει πως εκκρεμεί η αγωγή που κατέθεσε στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποκαλύψει τα έγγραφα σχετικά με το πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα παράγωγα προϊόντα για να κρύψει το χρέος της.

Επίσημη θέση της ΕΚΤ, πάντως είναι πως η δημοσίευση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να βλάψει τα εμπορικά συμφέροντα των αντισυμβαλλομένων της ΕΚΤ, τις τράπεζες και τις αγορές και να υπονομεύσει την οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ.

iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου