Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εκκλησιαστικός εκσυγχρονισμός

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο άνθρωπος ως εικόνα του Θεού είναι πάντα άξιος σεβασμού. Αλίμονο σε κείνον, λέει το Ευαγγέλιο, που σκανδαλίζει τον άνθρωπο που βρίσκεται σε αδύνατη θέση. Καλύτερα να βάλει μια μηλική πέτρα στο λαιμό του και να πνιγεί, παρά να σκανδαλίσει κάποιον άνθρωπο που βρίσκεται σε αδύνατη θέση.

Η εκλογίκευση της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας μοιάζει με τα πειράματα των ναζί σε ανθρώπους. Η μέθοδός τους ονομάστηκε “το αυγό του φιδιού”. Το χαρακτηριστικό του αυγού του φιδιού είναι ότι τα νεογνά καλύπτονται από μια λεπτή, διαφανή μεμβράνη, η οποία επιτρέπει να βλέπει κανείς στο εσωτερικό του. Παρόμοια ο εκκλησιαστικός εκσυγχρονισμός καταργεί την απόσταση ανάμεσα στο οικείο και στο μυστικό, στο λογικό και στο υπέρλογο.

Κάποιος είπε, “αν θέλεις να χάσεις την πίστη σου, πιάσε φιλία μ΄ έναν ιερέα”. Τα λόγια αυτά δείχνουν ότι η οικειότητα δεν συμβαδίζει με την πίστη και ότι πολλοί πιστοί σκανδαλίζονται αν δεν βοηθηθούν να διακρίνουν την μυστική από τη φανερή ιερωσύνη.

Ο προτεσταντισμός δεν έχει μυστηριακή ζωή, γιατί κατήργησε τη διάκριση ανάμεσα στο οικείο και στο μυστικό, στο λογικό και στο υπέρλογο. Η λατρεία στον προτεσταντισμό περιορίζεται στη σχολαστική θεολογία. Σημασία για τους προτεστάντες είναι η απόκτηση γνώσεων γύρω από την πίστη και δευτερευόντως η ίδια η πίστη.

Υποκριτές, λέει ο Κύριος τους Φαρισαίους, θεωρείται σπουδαιότερο τον χρυσό που φέρεται ως δώρο στον ναό, από τον ναό που αγιάζει τον χρυσό; Ο Κύριος με τα λόγια αυτά διδάσκει ότι η αποστολή της Εκκλησίας είναι ο αγιασμός των πιστών.

Πώς θα πεισθούν οι προτεσταντίζοντες ιερείς, να λυπηθούν τους πιστούς που βρίσκονται σε αδύνατη θέση; Έλεος! Ας μην καταργήσουν την ολιγόλεπτη, μυστική, προσωπική τους επικοινωνία με το Θεό. Η δική τους μυστική, προσωπική επικοινωνία με το Θεό, βοηθάει τους πιστούς στη δική τους μυστική, προσωπική επικοινωνία με το Θεό.

Αν δεν βοηθηθούν οι πιστοί στην μυστική επικοινωνία τους με το Θεό, τότε πρέπει να ψάλουν όλοι μαζί, ιερείς και λαός κι όλοι μαζί να λένε τις ευχές, όπως κάνουν οι προτεστάντες, οι οποίοι είναι περισσότερο έντιμοι από εμάς τους ορθοδόξους, ως προς αυτό. Πώς οι ιερείς που κατήργησαν τις μυστικές ευχές δεν μπορούν ούτε δυο λεπτά να επικοινωνήσουν μυστικά με το Θεό κι απ’ τους πιστούς ζητείται να επικοινωνούν μυστικά με το Θεό επί δυο και τρεις ώρες, που διαρκούν οι ακολουθίες;

Οι σεβαστοί ιερείς, ας αφήσουν να μείνει μια στάλα μυστική επικοινωνία της ψυχής με το Θεό στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Να μην τα καταργήσουν όλα. Ο ιερεύς πρέπει να γνωρίζει από την εμπειρία του την αξία των μυστικών ευχών και την ευεργετική δύναμη που έχει στους πιστούς η μυστική, προσωπική του επικοινωνία με το Θεό. Να μην τα καταργήσουν όλα χάριν της σχολαστικής θεολογίας. Έχουν την ώρα του κηρύγματος για τη σχολαστική θεολογία.

Έλεος! Στους ναούς δεν πηγαίνουμε για να μάθουμε καινούρια πράγματα για το Θεό, αλλά για να αγιαστούμε. Γι΄ αυτό όχι μόνο δεν πλήττουμε ποτέ αλλά και ευφραινόμαστε να ακούμε τα ίδια αναγνώσματα και τα ίδια τροπάρια από μικρά παιδιά μέχρι τα γηρατεία μας. Πηγαίνουμε στην εκκλησία άρρωστοι και γυρνάμε υγιείς.

Όσο υπάρχουν ακόμα ιερείς που σέβονται την Παράδοση, οι πιστοί θα τους αναζητήσουν εκεί όπου βρίσκονται, έστω κι αν χρειαστεί να κάνουν μέρες δρόμο για να δεχθούν την ευλογία τους. Μετά από αυτούς θα πράξουν όπως τους φωτίσει ο Θεός!

moschoblog.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου