Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Ισπανία αποβάλει την Πράσινη "ενέργεια"


http://www.businessweek.com/news/2012-05-29/spain-ejects-clean-power-industry-with-europe-precedent-energy

Κόπηκαν οι επιδοτήσεις (όπως είχε πει η συντηρητική κυβέρνηση πριν καν εκλεγεί), και, όπως ήταν φυσικό φεύγουν και οι ..."αειφόρες" επιχειρήσεις που υπάρχουν μόνο όπου επιδοτούνται, και μόνο για την επιδότηση, (όπως δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω).

Η Ισπανία πλασαρίστηκε σαν μοντέλο χώρας που δήθεν παράγει πολλή ενέργεια από ΑΠΕ. Η αλήθεια είναι ότι, αραιά και πού, παράγει πολλή ενέργεια από ΑΠΕ, που σημαίνει ότι δεν παράγει πραγματική, αδιάλειπτη, απρόσκοπτη και κυρίως φτηνή ενέργεια. Αυτό σκότωσε την ανταγωνιστικότητά της, αύξησε την ανεργία της και συνέβαλε στην καταστροφή των δημοσιονομικών της (όχι βέβαια από μόνο του).

Τώρα οι επιδοτούμενες και εξαγωγικές της εταιρίες που κατασκευάζουν και εξάγουν ΑΠΕ (και σε εμάς, π.χ. η Gamesa) αναγκαστικά θα ψάξουν για θύματα, με περισσευούμενα λεφτά, μόνο εκτός Ισπανίας, στην Βορειοδυτική Αφρική, στην Νότια Αμερική, και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, (ή όπου έχουν ντόπια λαμόγια για αντιπροσώπους). Το τι θα κάνουν οι Ισπανοί με άλλους πλούσιους ιθαγενείς, δεν με νοιάζει. Εδώ να μην έρθουν, και αναρωτιέμαι τι χρειάζεται για να το πάρουν χαμπάρι οι πολιτικοί μας.

Ποιοι πολιτικοί μας; Ψάχνω για πολιτικούς που (1) τους κόβει λιγάκι, (2) δεν λαδώνονται πολύ και (3) μπορούν να δουν τι γίνεται έξω και να μάθουν κάτι. Ζητάω πολλά... Την λέξη "ενέργεια" την έβαλα σε εισαγωγικά, επειδή σε αυτή την εποχή, δεν υπάρχει "πράσινη" ενέργεια. Υπάρχει "ενέργεια" και υπάρχουν επιδοτούμενες ατελέσφορες δραστηριότητες, που ευνοούν μόνο αυτούς που επιδοτούνται. Και πριν διαμαρτυρηθείτε για την "σκληρή" μου άποψη για τους πολιτικούς που ψάχνω, μα, σας παρακαλώ, αναρωτηθείτε, γιατί προωθούνται "δουλειές" που τις θέλουν μόνο αυτοί που τις προωθούν;

archaeopteryxgr.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου