Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Πώς τα φορολογικά του Γιάννη Μηλιού συσπειρώνουν το δίδυμο ΝΔ-Πασόκ

Μπορεί να μην είμαι "οπαδός" του Σύριζα, αλλά ομολογώ ότι η αντιμνημονιακή στάση του Τσίπρα, και ειδικά οι δηλώσεις του περί καταγγελίας του Μνημονίου σαν βάση πολιτικής (ή διαπραγμάτευσης) με έκαναν να θέλω να τον αντιμετωπίζω θετικά, ή να ψάχνω τρόπους "να βάλω νερό στο κρασί μου", για να χρησιμοποιήσω την έκφραση Σαμαρά. Φυσικά, δεν τα ξέρω τα παιδιά, και οι εντυπώσεις μου βασίζονται στα λίγα που λένε στα παράθυρα, με όσα μειονεκτήματα έχει αυτή η "ενημέρωση"

Μέχρι που άκουσα τα περί Γιάννη Μηλιού και για την ιδέα της φορολόγησης του 1% στον τζίρο των Ελληνικών εταιριών. Παλαβό. Διάβασα λιγάκι, γενικά, περί Γιάννη Μηλιού, και από τα ελάχιστα οικονομικά που ξέρω κατάλαβα ότι δεν είναι χαζός, και ότι έχει ενδιαφέρουσες θεωρίες, άσχετα εάν συμφωνώ ή διαφωνώ με τις θεωρίες.

Την στιγμή όμως που κάποιος θεωρητικός βγαίνει και μιλάει για φορολόγηση τζίρου, καλοί μου άνθρωποι, ή είναι εκτός τόπου και χρόνου, ή είναι βαλτός να πετύχει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα ήθελε το κόμμα του, ή τουλάχιστον τις δικές μου φαντασιώσεις για "συνεργασία" με αυτούς που υποτίθεται εκφράζουν τις προσδοκίες όσων είναι σε οικονομικά μειονεκτική θέση.

Θεωρώ ότι από όλη την αριστεροδεξιά οικονομοφιλολογία, το ένα, μοναδικό, και καθοριστικό εργαλείο είναι η φορολογία. Η φορολογία είναι εργαλείο "δημιουργίας πίτας" και εργαλείο "αναδιανομής πίτας". Το ότι για να διανείμεις πρέπει, προηγουμένως, να έχεις, το θεωρώ προφανές (αφού ο Άγιος Βασίλης μας παράτησε).

Η υπερφορολογία εισοδήματος είναι εργαλείο να προωθήσεις δουλοπαροικία. Η φορολογία κεφαλαίου (π.χ. το varlik vergisi, που έχω αναφέρει) είναι μηχανισμός αφανισμού ή εκδιωγμού λαών ή μειονοτήτων. Η φορολόγηση τζίρου είναι τρόπος να στείλεις εκτός Ελλάδος ή να κλείσεις οποιαδήποτε επιχείρηση έχει απομείνει, με προτίμηση στις μη κρατικοδίαιτες και εξαγωγικές εταιρίες. Οι κρατικοδίαιτες και αυτές που ταΐζουν και ζουν από τους ιθαγενείς, δεν θα φύγουν, απλά θα περάσουν τον φόρο στα θύματα. Οι "ελεύθερες" θα γράψουν την ζημιά, και θα πάνε αλλού. Τόσο απλό. Φορολόγησε τζίρους, και το μόνο που θα σου μείνει είναι τα λαμόγια (και οι φτωχοί). Αν ψάχνεις λεφτά για τον φτωχό, κατάργησε τους κρατικοδίαιτους, είναι πιο αποτελεσματικό --αντιστοιχεί σε κατάργηση φόρου.

Γιαννάκη Μηλιέ μου, στις θεωρίες σου, κάπου θα έχεις πάρει χαμπάρι ότι το κεφάλαιο έχει ποδαράκια και ταξιδεύει. Θεμιτά ή αθέμιτα, δεν έχει σημασία, γιατί εάν εκτός εάν έχεις σκοπό να μπλοκάρεις, με όπλα, τα αεροπλάνα, τα βαπόρια και το SWIFT, ταξιδεύει. Φόβισέ το και θα φυτεύεις ραπανάκια με τα χέρια, και τα χεράκια σου δεν έχουν ιδέα τι σκληρό που είναι το χώμα. Η γράψε μία θεωρία πώς ο καταναγκασμός προωθεί την ...Ανάπτυξη. Ή, ακόμα καλύτερα, πώς οι μαξιμαλιστικές θεωρίες έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που δήθεν προωθούν.

Βέβαια, τίποτα δεν μου λέει ότι οι "αριστεροί" δεν έχουν αλωθεί, και αυτοί, από το Αόρατο Μαύρο Χέρι. Ένας απλός τρόπος να προωθήσεις τον εκλεκτό σου υποψήφιο είναι να βάλεις το αντίπαλον δέος να λέει τρομοκρατικές αρλούμπες. Μπράβο Γιάννη, μια χαρά το πας.

Γερμανοτραφής ο άνθρωπος... Γιατί, μα γιατί, δεν με εκπλήσσει;

archaeopteryxgr.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου