Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κανονισμός της Βουλής ή «φυσαρμόνικα» στα χέρια της κυβέρνησης;

Πληροφορηθήκαμε εμβρόντητοι, ότι η ελληνική τρόϊκα του μνημονίου (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης), αποφάσισε να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι ο Κανονισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας πολυκομματικής συγκυβέρνησης.

Αυτή η αιτιολόγηση περιέχει δύο αντιδημοκρατικές ομολογίες:

Πρώτον, ομολογούν οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες, ότι μέχρι σήμερα ο Κανονισμός της (υποτίθεται ανεξάρτητης) Βουλής ήταν προσαρμοσμένος πάνω σε μονοκομματικές κυβερνήσεις και Δεύτερον, ομολογούν ότι θα προσαρμόσουν και πάλι τη λειτουργία της Βουλής πάνω στις επιθυμίες της νέας διακυβέρνησης. Δηλαδή στην ουσία ομολογούν ότι η Βουλή θα πρέπει να προσαρμόζεται στην εκάστοτε κυβερνητική πραγματικότητα. Αυτός όμως δεν είναι Κανονισμός λειτουργίας της «ανεξάρτητης» Νομοθετικής Εξουσίας, αλλά «φυσαρμόνικα» που προσαρμόζει την Νομοθετική πάνω στις επιδιώξεις της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Δικαιολογημένα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα ανησυχούν για την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, καθόσον διαβλέπουν ότι οι σκοπούμενες αλλαγές θα έχουν ως στόχο την προβολή και την πρωτοκαθεδρία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, συρρικνώνοντας το ρόλο της αντιπολίτευσης.

Θα πρέπει λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, να γίνει ειδική συνταγματική πρόβλεψη ώστε ο Κανονισμός της Βουλής να αλλάζει μόνο με αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που θα εγγυάται την ανεξαρτησία της Νομοθετικής Εξουσίας και όχι με απλή πλειοψηφία της Ολομέλειας, που μετατρέπει τη Βουλή σε εξάρτημα της κυβέρνησης.

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου