Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Γαλλική Δημοκρατία ή Ελληνική Ολιγαρχία;

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν χθες οι Έλληνες όταν πληροφορήθηκαν αυτό που συνέβη στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Συγκεκριμένα, άνδρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος, έπειτα από εντολή εισαγγελέα, έψαξαν στα σπίτια και στα γραφεία του Ν. Σαρκοζί και της Κάρλα Μπρούνι για στοιχεία. Ταυτόχρονα, βέβαιη θεωρείται η κλήση του πρώην Προέδρου από τον ανακριτή προκειμένου να καταθέσει.

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Σαρκοζί όσο και η σύζυγός του απουσίαζαν στον Καναδά, εντούτοις ο ανεξάρτητος και αδέσμευτος εισαγγελέας, δεν δίστασε να διατάξει την έρευνα. Όπως έγινε γνωστό, οι άνδρες της δίωξης προχώρησαν σε κατασχέσεις σκληρών δίσκων και άλλων αρχείων και στοιχείων. Η έρευνα έχει να κάνει με την διερεύνηση τυχόν σκανδάλων του κ. Σαρκοζί, με σημαντικότερο την υπόθεση της φημολογούμενης παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, τη Λιλιάν Μπετανκούρ.

Οι Έλληνες έμειναν με το στόμα ανοιχτό, γιατί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις στην Ελλάδα. Εδώ θεωρείται περίπου ιεροσυλία να ασχολούμαστε με τα πρόσωπα των πολιτικών «ημίθεων». Όποιος ασχοληθεί, ξαφνικά ανακαλύπτει ότι είναι ο ίδιος κατηγορούμενος και βρίσκει τον μπελά του. Εξάλλου είμαστε το έθνος που εφηύρε τους «ημίθεους» για να μην τους αγγίζει ανθρώπινη τιμωρία. Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να…. μην γίνονται σκάνδαλα εδώ… Δεν υπάρχει;

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, άλλο φυσικά πολίτευμα έχει η Γαλλία και άλλο η Ελλάδα. Αλλιώς λειτουργεί εκεί το πολίτευμα της ημιπροεδρικής δημοκρατίας και αλλιώς λειτουργεί εδώ το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας. Όταν την εξουσία δεν την ελέγχει ο λαός, αλλά μια ολιγαρχία συμφερόντων, είναι επόμενο και η Δικαιοσύνη (ως μια εκ των εξουσιών) να στρέφεται μόνο κατά των πολιτών.

Σκεφτείτε όμως, πως θα ήταν τα πράγματα σ’ αυτήν εδώ την πολύπαθη χώρα, αν λειτουργούσε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπου όλες οι εξουσίες (όπως και η Δικαιοσύνη) θα πήγαζαν και θα ελέγχονταν από το λαό;
Μήπως ήρθε η ώρα να το σκεφτούμε;

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου