Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η κενοδοξία κι η θεραπεία της!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ενώ όλα τα αμαρτήματα ο Ιησούς τα κατεδίκασε με τη διδασκαλία Του, στους εμπόρους του ναού ο Κύριος χρησιμοποίησε το μαστίγιο. Ο Κύριος εκδίωξε τους εμπόρους του ναού για την κενοδοξία τους.

Οι έμποροι του ναού δεν διέκριναν το πολύτιμο από το ευτελέστερο, το πραγματικό απ΄ το απατηλό. Είναι οι σημερινοί σχιζοφρενείς που δεν έχουν τη δύναμη να διακρίνουν την πραγματικότητα από τους μύθους, την αλήθεια από τις ψευδαισθήσεις. "Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε" είπε ο Κύριος. Η αγρυπνία κι η προσευχή, με τη χάρη του Θεού,θα φυλάξει την καρδιά μας καθαρή για το Θεό.

"Πρόσεχε να μη βάλεις μάταια πράγματα στην καρδιά σου", λέει η Αγία Γραφή. Τα λόγια αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να προσέχουμε να είναι η καρδιά μας πάντοτε καθαρή για το Θεό. Ο Θεός μας προίκισε με το βασιλικό χάρισμα, για να κυριαρχούμε στα πάθη μας.

Το πάθος της κενοδοξίας είναι το φοβερό αμάρτημα του να βάλει ο άνθρωπος το Θεό σε δεύτερη μοίρα! Αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα, με την κενοδοξία: ο άνθρωπος βάζει την αγάπη του Θεού σε δεύτερη μοίρα. Εξαρτάται σε ποιον θέλει να αρέσει κανείς, στο Θεό ή στους ανθρώπους.

Στο πάθος της κενοδοξίας κρύβεται η ανθρωπαρέσκεια, το να θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους. Εκείνοι που λιγότερο ή περισσότερο υπηρετούν το πάθος αυτό, ανταγωνίζονται με τους άλλους, κοπιάζουν, υποβάλλονται σε θυσίες, για να ικανοποιήσουν την ανάγκη να αρέσουν.

Η ανθρωπαρέσκεια στον πιστό είναι ανοησία. Ο πιστός νοιάζεται να αρέσει στο Θεό. Αυτός που έχει μπροστά του το γάργαρο νερό της πηγής δεν τρέχει σε αμφίβολης καθαρότητας ρυάκια για να ξεδιψάσει τη δίψα του.

Ο μακαρίτης ο εκ μητρός παππούς μου Αγγελάκης έλεγε πάντα την ευχή, "στο Θεό ν΄ αρέσει"! Οτιδήποτε έκανε, έλεγε, στο Θεό ν΄ αρέσει. Εφάρμοζε τη διδαχή της Εκκλησίας, που λέει, πως είτε τρώτε, είτε πίνετε, είτε ό,τι άλλο ποιείτε, προς δόξαν Θεού ποιείτε.

Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο παππούς μου ένιωθε ωραία με τον εαυτό του και γιατί ποτέ δεν αναζητούσε τις παρέες. Είχε μόνο λίγους καλούς φίλους, με τους οποίους τους συνέδεαν κοινά ενδιαφέροντα, όπως η Πίστη, η αγάπη για τη Φύση, το κυνήγι του άγριου μελιού κ.α.

Η πίστη κι η αγάπη του Θεού θεραπεύει την κενοδοξία. Ο άνθρωπος νιώθει την ειρήνη του Χριστού μέσα του, γιατί είναι αυτάρκης, όπως ο Θεός. Τον ενδιαφέρει να αρέσει στο Θεό. Η αυτάρκεια είναι το γνώρισμα του Θεού και των πιστών που αγαπούν το Θεό κι είναι μαζί Του.
"Ο αγαπών τον Θεόν", λέει ο άγιος Μακάριος, ο Αιγύπτιος "εν αυτώ εστί."
"Η αίσθηση της παρουσίας του Ιησού, μας δίδει ό,τι χρειαζόμαστε!" (Τόμας Μέρτον)

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου