Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβερνοεπιθέσεις απειλούν μεγάλα ενεργειακά ονόματα στη Μέση Ανατολή

Αλλεπάλληλες κυβερνοεπιθέσεις έχουν σημειωθεί φέτος σε στόχους που σχετίζονται με την ενέργεια και σε χώρες-παραγωγούς πετρελαίου, προκαλώντας ανησυχία για την εξάπλωση των δραστηριοτήτων αυτού του είδους. Σειρά την περασμένη εβδομάδα είχε η μεγάλη Saudi Aramco, που είδε το δίκτυο υπολογιστών της να μολύνεται και αναγκάστηκε να το κλείσει, αλλά και η RasGas του Κατάρ.

Το αποτέλεσμα στην περίπτωση της Aramco ήταν ότι οι υπολογιστές παρέμειναν κλειστοί για μερικές ημέρες και η εταιρεία αναγκάστηκε να επιστρατεύσει παλαιότερες τεχνολογίες, όπως το φαξ για τις επικοινωνίες της με το Λονδίνο, τη Γενεύη και το Χιούστον. Πλέον, η σαουδαραβική πετρελαϊκή έχει επαναφέρει το δίκτυο, δίχως όμως να δώσει λεπτομέρειες για την φύση και την πηγή της κυβερνοεπίθεσης.

Τόσο η Saudi Aramco, όσο και η RasGas διευκρίνισαν ότι ο ιός που τις έπληξε μόλυνε μονάχα υπολογιστές στα διοικητικά τους γραφεία και όχι τα συστήματα που διευθύνουν την παραγωγή και τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε πάντως ότι ιδίως το Ιράν έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τις συνεχόμενες επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών τα τελευταία δύο χρόνια. Προηγήθηκε το «σκουλήκι» Stuxnet και ακολούθησε το Flame, που έπληξαν υπολογιστές και συστήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Πίσω από τις συγκεκριμένες ενέργειες θεωρείται ότι κρύβεται το Ισραήλ, αλλά στην περίπτωση της Aramco τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Την ευθύνη για την επίθεση στην Aramco ανέλαβε μια ομάδα χάκερ ονόματι «Το Κοφτερό Ξίφος της Δικαιοσύνης», δηλώνοντας ότι βαρέθηκαν «τα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες χώρες, όπως η Συρία, το Μπαχρέιν, η Υεμένη, ο Λίβανος και η Αίγυπτος». Οι αρχές πάντως παραμένουν δύσπιστες για το αν όντως ο ιός δημιουργήθηκε από την συγκεκριμένη ομάδα.

energia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου