Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Το ρεύμα και το νερό είναι "κοινή ωφέλεια"

http://omadeon.wordpress.com/2012/12/18/electric-catastroika/

Μικρές, ή σαλαμοποιημένες, "ΔΕΗ" δεν είναι χρηματοδοτήσιμες αφ' ενός (εξ ου και το χρηματοοικονομικό ρίσκο των μεγάλων πυρηνικών, που τα καθηλώνει ακόμα και με κρατικούς προϋπολογισμούς – και σπρώχνουν τώρα μικρά), και αφ' ετέρου, ο “μικρός” παραγωγός χρεώνει συνολικό κόστος και όχι οριακό κόστος. (Κάτι σαν το δανέζικο "κεφαλοτύρι" που σκοτώνει το ελληνικό — δεν είναι μόνο ντάμπινγκ, ή φτηνό γάλα, είναι χρέωση σε οριακό, έναντι χρέωση σε συνολικό, κόστος.)

Σημειωτέον ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι δεξιές ή αριστερές. Είναι στοιχειώδη μικροικονομικά. Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί σε utility pricing, ούτε χρειάζεται να είσαι αριστερός ή δεξιός για να ξέρεις ότι το νερό είναι κοινή ωφέλεια. Δοκίμασε να μην πιείς νερό 1-2 μέρες, και το καταλαβαίνεις. Το ρεύμα γίνεται κοινή ωφέλεια από ανάγκη (μεγέθους) και από ανάγκη ενιαίου δικτύου.

Η αυτοπαραγωγή ρεύματος είναι ουτοπία για πλούσιους, ή για ρομαντικούς που μπορούν να ζουν χωρίς ρεύμα, η ψυγείο, ή που δεν ανησυχούν για παιδικές θνησιμότητες. Η πλέμπα χρειάζεται την ΔΕΗ της.

Παραδόξως την ΔΕΗ την χρειάζονται και οι ενεργειακοί βαρονίσκοι. Να πληρώνει η ΔΕΗ τα ακριβά και τις υποδομές, και αυτοί να τσιμπολογούν. Αν βάλει η ΔΕΗ την Υ/Τ στην Κωλοπετεινίτσα ή τον Πάρνωνα, και ανοίξει και τους απαραίτητους δρόμους, τότε με χαρά θα βάλω 3-4 αιολικά να βγάζω χαρτζιλίκι. Ή να θυμίσω την παλιά Ολυμπιακή. Έπρεπε να εξυπηρετεί την κάθε Κωλοπετεινίτσα, αλλά η Aegean ήθελε μόνο την Μύκονο, αλλά φώναζε για την ΟΑ... Κι αν έλεγε κάποιος στην ΟΑ "να κόψουμε την Κωλοπετεινίτσα, του την έπεφταν οι Πασόκοι συνδικάλες να μην το κάνει. Όχι, δεν τα έπιαναν ποτέ οι συνδικάλες από τους ιδιώτες. Είναι μεγάλη και ατέλειωτη η αλητεία στην Ελλάδα.

Κάποτε, τα τηλέφωνα ήταν κοινή ωφέλεια. Η τεχνολογία όμως άλλαξε και έπαψαν να είναι. Η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει στην ηλεκτροπαραγωγή. Οι ασήμαντες ΑΠΕ δεν είναι αλλαγή σε τεχνολογία. Τα πυρηνικά ήταν αλλαγή στην τεχνολογία. Οι αλλαγές στην ηλεκτροπαραγωγή προσκρούουν στον Δεύτερο Νόμο της Θερμοδυναμικής. Αυτός, ΔΕΝ είναι διαπραγματεύσιμος.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου