Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Τά βαθύτερα αἴτια καί ὁ χαρακτήρας τῆς κρίσεως, τρόποι ἀντιμετωπίσεώς της καί ὁ ρόλος τῆς Ἐκκλησίας

Ἀρχιμ. Ἀθανασίου Ἀναστασίου
Προηγουμένου Ἱερᾶς Μονῆς Μεγάλου Μετεώρου
(Ὁμιλία στό Πολεμικό Μουσεῖο Ἀθηνῶν, 14 Ἰανουαρίου 2012)

Σε­βα­στοί πα­τέ­ρες, ἐλ­λο­γι­μώ­τα­τοι κ. Κα­θη­γη­τές, ἀξιότιμε κ. πρόεδρε τῆς Ἑστίας Πατερικῶν Σπουδῶν, ἀξιότιμε κ. συντονιστά τῆς ἀποψινῆς ἐκδηλώσεως, προ­σφι­λέ­στα­τοι ἀ­δελ­φοί μας.
Τό ζή­τη­μα τῆς κρί­σε­ως, πού μέ τό­ση σφο­δρό­τη­τα πλήτ­τει τήν χώ­ρα μας, ἔ­χει γί­νει ἀν­τι­κεί­με­νο σω­ρεί­ας με­λε­τῶν, προ­σεγ­γί­σε­ων, ἀ­να­λύ­σε­ων καί ἑρ­μη­νει­ῶν τά τε­λευ­ταῖα χρό­νια. Τά αἴ­τια καί οἱ συ­νέ­πει­ές της ἔ­χουν ἀ­πα­σχο­λή­σει πλη­θώ­ρα εἰ­δη­μό­νων, ἐμ­πει­ρο­γνω­μό­νων, εἰ­δι­κῶν ἐ­πι­τρο­πῶν καί ἔ­χουν ἀ­πο­τυ­πω­θεῖ σέ ποι­κί­λα πο­ρί­σμα­τα, ἄρ­θρα, με­λέ­τες, εἰ­ση­γή­σεις καί το­πο­θε­τή­σεις. Ἡ κρί­ση ἀ­πο­τε­λεῖ τό κυ­ρί­αρ­χο θέ­μα στήν εἰ­δη­σε­ο­γρα­φί­α, στίς συ­ζη­τή­σεις, στίς ἔ­ρευ­νες, στίς ἀ­να­φο­ρές.

Ο Καντάφι έδωσε στον Παπανδρέου 20 εκατ. δολάρια,είπε ο μάγειράς του

Ο προσωπικός μάγειρας του Μουαμάρ Καντάφι, Μιόντραγκ Τζόρτζεβιτς αφηγείται τη ζωή του πρώην Λίβυου ηγέτη σε εκπομπή της σερβικής τηλεόρασης και αποκαλύπτει άγνωστες χρηματοδοτήσεις Ευρωπαίων ηγετών.

Κατά την αφήγηση όμως ο μάγειρας δέχεται ερώτηση από τον δημοσιογράφο για το αν ο Καντάφι κατά καιρούς έχει βοηθήσει Ευρωπαϊκές χώρες για να έρθει η απάντηση «βόμβα».

Ο Καντάφι το 2005 έδωσε 20 εκατομμύρια δολάρια στο πρώην Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου αυτός να κατασκευάσει τουριστικό θέρετρο στη Βεγγάζη.
Για ποιο λόγο λοιπόν και με ποια ανταλλάγματα, ο Καντάφι έδωσε το τεράστιο ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον Γιώργο Παπανδρέου και που επενδύθηκαν τα συγκεκριμένα χρήματα;Θα πρέπει να απαντήσει στη σοβαρή αυτή καταγγελία ο πρώην πρωθυπουργός και χωρίς υπεκφυγές.

Επειδή οι νεκροί μας ζουν κι έχουν πλήρη διαύγεια, γι΄ αυτό νιώθουμε καθήκον να προσευχόμαστε γι΄ αυτούς!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Επειδή οι νεκροί μας ζουν κι έχουν πλήρη διαύγεια γι΄ αυτό νιώθουμε καθήκον να προσευχόμαστε γι΄ αυτούς. Επειδή υπάρχουν τα πνεύματα των νεκρών μας γι΄ αυτό νιώθουμε καθήκον να τιμάμε και να σεβόμαστε τα σώματά τους. Ακόμα και η ποινική νομοθεσία προστατεύει το σεβασμό των σωμάτων των νεκρών μας. Έχει θεσπίσει ιδιώνυμο έγκλημα το έγκλημα της προσβολής του νεκρού σώματος. Οι ναζί πρόσβαλαν τα σώματα των θυμάτων τους! Με αυτόν τον τρόπο έδειχναν ότι δε διαφέρουν από τα ζώα τα ανόητα.

Τα ζώα δεν τιμούν τα σώματα των νεκρών τους γιατί τα ζώα δεν έχουν πνευματική αντίληψη. Ο άνθρωπος επίσης ο οποίος δεν ανέπτυξε την πνευματική του αντίληψή διαθέτει μόνο την αισθητή αντίληψη που διαθέτουν και τα ζώα. Τα ζώα ενδιαφέρονται για τους δικούς τους όσο είναι εν τη ζωή. Όταν πεθαίνουν δεν νιώθουν τίποτε για το νεκρό σώμα. Αυτό εννοεί η Αγία Γραφή όταν λέει για τον άνθρωπο αυτόν ότι έγινε όμοιος με τα ζώα: Δε νιώθει τίποτε για τους νεκρούς του. "Εξομοιώθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις. Παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι."