Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η μητέρα να προσφέρει στο παιδί της το χάδι της προσευχής

Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Η αγωγή των παιδιών αρχίζει απ’ την ώρα της συλλήψεως τους. Το έμβρυο ακούει κι αισθάνεται μέσα στην κοιλιά της μητέρας του. Ναι ακούει και βλέπει με τα μάτια της μητέρας. Αντιλαμβάνεται τις κινήσεις και τα συναισθήματα της, παρόλο που ο νους του δεν έχει αναπτυχθεί. Σκοτεινιάζει το πρόσωπο της μάνας, σκοτεινιάζει κι αυτό. Νευριάζει η μάνα, νευριάζει κι αυτό. Ότι αισθάνεται η μητέρα, λύπη, πόνο, φόβο, άγχος κλπ. τα ζει κι αυτό. Αν η μάνα δεν το θέλει το έμβρυο αν δεν το αγαπάει, αυτό το αισθάνεται και δημιουργούνται τραύματα στην ψυχούλα του, που το συνοδεύουν σ’ όλη του τη ζωή.

Στην εποχή του βωβού...

Ίσως η πιο πετυχημένη θεατρική παράσταση όλων των εποχών. Μία πρωτότυπη παράσταση με θεατές έναν ολόκληρο λαό και με διάρκεια σχεδόν σαράντα ετών. Σίγουρα μια πολύ επικερδής παράσταση, που μπροστά στους πρωταγωνιστές της φαντάζουν φτωχοί ψιλικατζήδες, ακόμα και οι συνάδελφοί τους στο Χόλυγουντ.

Βέβαια σήμερα φαίνεται, πια καθαρά, ότι το έργο έχει χάσει τη φρεσκάδα και την πειστικότητά του. Όσο αφελείς και αν είναι οι θεατές έχουν βαρεθεί να ακούν τα ίδια ανούσια λόγια τόσα πολλά χρόνια. Μάλιστα οι περισσότεροι έχουν φτάσει στο σημείο να γνωρίζουν τι θα πουν οι ηθοποιοί πριν καν ανοίξουν το στόμα τους.

Βίκυ Σταμάτη: «Θέλω 40 στρέμματα στην παραλία. Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα»


Ένα περιστατικό ενδεικτικό της νοοτροπίας της Βίκυς Σταμάτη, συζύγου του Ακη Τσοχατζόπολου που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην Φθιώτιδα αποκαλύπτει σήμερα το iefimerida.gr.

Οι αιρέσεις είναι αρρώστια

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι αιρέσεις είναι αρρώστια. Αλλά πώς θα πειστεί ο άρρωστος να ζητήσει τη θεραπεία του, αν δεν έχει αίσθηση της αρρώστιας του; Γι΄ αυτό στην Ορθόδοξη Ασκητική και Ησυχαστική Παράδοση το πιο σημαντικό είναι να έχουμε επίγνωση ότι είμαστε άρρωστοι από τα πάθη και χρειαζόμαστε θεραπεία.

Στην Ορθόδοξη Παράδοση δεν ωραιοποιούμε την πραγματικότητα και δεν κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στο Τραγικό. Στην προσευχή μας δεν ζητάμε απ΄ το Θεό να αφαιρέσει τα εμπόδια, αλλά να μας δίνει δύναμη να τα νικάμε.

Το πρώτο στάδιο στην πορεία του πιστού προς την ένωση με το Θεό είναι η κάθαρση από τα πάθη. Το στάδιο αυτό αρχίζει με την αίσθηση της αρρώστιας και την επιθυμία της θεραπείας με τη δύναμη του Θεού και τη συνέργεια τη δική μας. Η Ορθοδοξία δεν είναι αρεστή σε πολλούς, επειδή απαιτεί άσκηση και ενεργητική συμμετοχή του πιστού.