Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Άδικος πλούτος

Κανένας δεν μπορεί να πει ότι πλούτισε δια του Θεού, όταν συνάζει πλούτο από εχθρούς και αιχμαλώτους και κλοπές και επιορκίες και αρπαγές και δωροδοκίες και αδικίες. Αυτός πλούτισε δια του πονηρού και της αμαρτίας.

Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης

Και τώρα, θα σπείρουν τον τρόμο...

Το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως "τα κουκιά δεν βγαίνουν". Εν μέρει αυτό αποτελεί και μία από τις προβλεπόμενες (αλλά όχι απαραίτητα επιθυμητές) λύσεις. Κι επειδή βλέπουν πως η πτώση που συμβαίνει (στα κόμματα της συγκυβέρνησης) τις τελευταίες ημέρες είναι κάτι περισσότερο από απότομη, έχουν αρχίσει τον αντιπερισπασμό (θέματα που δεν αφορούν τις εκλογές), τον αποπροσανατολισμό (διαρροές "δημοσκοπήσεων" που δείχνουν ψευδή δεδομένα σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία) και, τέλος, πέρασαν στο στάδιο του εκφοβισμού και της επιβολής τρόμου στους πολίτες, προκειμένου οι τελευταίοι να πεισθούν πως εάν δεν υπάρξει η "προβλεπόμενη" (ή η κατά παραγγελία της τρόικας) κυβέρνηση, τότε θα έρθουν όλα τα δεινά και θα χτυπήσουν την χώρα και τους πολίτες.

Μετά την αποτυχία των διλημμάτων άρχισαν τα «ΘΑ».

Μέχρι τώρα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία επιδόθηκαν σε μια ανελέητη πλειοδοσία εκβιασμών και διλημμάτων. «μνημόνιο ή χρεοκοπία», «ευρώ ή δραχμή», «μέσα ή έξω από την ΕΕ». Όμως τα μηνύματα που έλαβαν μέχρι μια εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν ήταν τα αναμενόμενα. Αντί να φοβηθεί ο λαός, τουναντίον οργίστηκε περισσότερο με τους αμετανόητους πρωταίτιους της καταστροφής της χώρας.

Έτσι αποφάσισαν μια εβδομάδα πριν τις κάλπες να αλλάξουν και οι δύο το τροπάριο. Το γύρισαν σε πλειοδοσία «ΘΑ», «θα βγούμε στις αγορές το 2015» (τι βλέπει κανείς στον ύπνο του, που έλεγε και ο Βέγγος!), «θα βρεθούν τα χρήματα από ισοδύναμα μέτρα» ο άλλος, τα οποία όμως δεν τα λέει, αλλά τα κρατάει για έκπληξη (και άλλες ασυναρτησίες).