Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Εκκλησία είναι


Η Εκκλησία είναι η είσοδος στην αναστημένη ζωή του Χριστού, η κοινωνία της αιώνιας ζωής, η «ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω»

Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Σμέμαν

Πόσο πολύ (δεν) μᾶς θέλουν στην Ευρωζώνη;


Όχι τόσο ξαφνικά, το τι θα ψηφίσουμε στις εκλογές απέκτησε νομισματική διάσταση, μας το λένε και οι ξένοι: Προσέξτε τι ψηφίζετε, αυτή την φορά είναι ψήφος εάν θα μείνετε στο ευρώ ή την Ευρώπη και τέτοια βαρυσήμαντα.

1864-1912 Τα σοβαρά και τα ευτράπελα των εκλογών

Η περίοδος της βασιλικής δυνα­στείας του Γεωργίου Α’ άνοι­ξε μια περίοδο από τις πλέον έντονες για την ελληνική πολιτική ζωή, που έκλεισε με την ηγετική καθιέρωση του Eλευθερίου Bενιζέλου.

Στα 48 αυτά χρόνια (1864-1912) έγι­ναν δεκαεννιά φορές εκλογές και κυ­ριάρχησαν έντεκα ιστορικά πρόσωπα για τη χώρα μας, όπως οι Aλ. Kουμουνδούρος, Δημ. Bούλγαρης, Eπ. Δεληγιώργης, Xαρ. Tρικούπης, K. Kωνσταντόπουλος, Nικ. Δηλιγιάννης, Aλ. Zαΐμης, Θεόδ. Δηλιγιάννης, Γ. Θεοτόκης, Στέφ. Δραγούμης και Eλ. Bενιζέλος.

Ο κόσμος φοβάται την πείνα, αλλά η ανία είναι χειρότερη!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο κόσμος φοβάται την πείνα, αλλά η ανία είναι ακόμα χειρότερη. Η ανία ως αιτία θανάτου είναι πιο συχνή από ό,τι είναι η πείνα. Θα πεθάνουμε από την ανία πριν μας θερίσει η πείνα. Μια από τις αιτίες της ανίας είναι και ο φόβος της πείνας. Δεν έφτανε η μονότονη ζωή, οι διαλυμένες σχέσεις, η μοναξιά, το βιομηχανικό περιβάλλον των πόλεων που προκαλούσαν πάντα ανία προστέθηκε κι ο φόβος για την επιβίωση για να την επιτείνει την ανία μας ακόμα περισσότερο.

Στην πραγματικότητα η ανία προκαλείται απ΄ το φόβο. Φόβος που την αιτία του συνήθως την αποδίδουμε σε εξωτερικά αίτια. Είναι καλύτερα να φοβούμαστε από κάποια εξωτερική αιτία παρά από κάποια εσωτερική. Στα νησιά π.χ. όλα τα κακά (και τα καλά) τα αποδίδουν στον καιρό. Έτσι είναι πιο ήσυχοι, παρά αν έψαχναν για εσωτερικές αιτίες. Οι γιατροί είναι συνηθισμένοι σ΄ αυτό. Οι περισσότεροι αποδίδουν την αιτία της ασθένειάς τους σε κάποιο εξωτερικό αίτιο.