Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ελληνική γλώσσα: «νικήτρα του θανάτου»

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς

«...όλα γίνονται στην Ελλάδα σα να μας κινεί ένα θανάσιμο μίσος για τη λαλιά μας. Το κακό είναι τόσο μεγάλο, που μόνο σαν φαινόμενο ομαδικής ψυχοπάθειας θα μπορούσε κανείς να το εξηγήσει». Γ. Σεφέρης

Είναι του Κωστή Παλαμά η φράση: «νικήτρα του θανάτου» η γλώσσα. Ωραιότατη, μοσχοβολά σαν τους στίχους των δημοτικών μας τραγουδιών. «Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να (την) φάνε και δεν μπορούνε· τρώνε... και μένει μαγιά». Η φωτιστική και αλιστική της ιδιότητα λάμπει εις τους αιώνας.

Οσφυαλγία – Πόνος στη μέση


Δρ. Ιωάννης Καρνέζης

Αντώνη Σαμαρά, είναι λάθος, λάθος, λάθος, να σπάσεις την ΔΕΗ σε φέτες

Είναι λάθος αυτό που γίνεται με την δήθεν "αξιοποίηση" της "Δημόσιας" περιουσίας... Είναι όσο λάθος όσο η εκχώρηση εμπορικών προνομιών σε Ενετούς και Γενουάτες στα τελευταία του Βυζαντίου. Ούτε τότε έσωσαν τίποτε, ούτε τώρα θα σώσουν τίποτε. Θα μας κάνουν απλά πιο φτωχούς υπηρέτες, δουλοπάροικους στην χώρα που μεγαλώσαμε.

Όσοι από εσάς θυμάστε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα θυμάστε ότι και τότε έγιναν "ιδιωτικοποιήσεις". Κάτι μικρομάγαζα πήγαν στον έναν ή στον άλλον και ή ξεχάστηκαν ή χάθηκαν, ή υπάρχουν σε κάποια μορφή. Όποιος έχει απορίες, να με ρωτήσει... ΜΙΑ ήταν η ιδιωτικοποίηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: H ΑΓΕΤ Ηρακλής, που μέσω "μάρκα μ' έκαψες Καστελστρούτσι", βρέθηκε στην Lafarge. Εν όψει "έργων" λίγα χρόνια αργότερα, σιγά μην άφηνε η "Ευρώπη" να πάει χαμένος ο λουφές... Μειώθηκε η τιμή του τσιμέντου στην Ελλάδα; Ούτε για αστείο. Ολιγοπώλιο ήταν, ολιγοπώλιο παρέμεινε, ας ρίξει κάποιος μια ματιά πόσο έκανε το τσιμέντο μέσα και και πόσο έξω. Απλά αντί να το ροκανίζουν οι Πασόκοι που το κληρονόμησαν ή το βούτηξαν από τον Τσάτσο (ή το είχε φάει ο Εθνάρχης και αυτό... δεν θυμάμαι, δεν έχει σημασία) το έφαγε η Lafarge. Τότε υπήρχε και το ελαφρυντικό να σωθεί τουλάχιστον ο Τιτάνας... Που σήμερα, πόσο τα % της ύπαρξής του είναι στην Ελλάδα;

Το πείραμα του Μίλγκραμ η "υπακοή στην εξουσία" και το "αυτεξούσιο"

"Μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε να υπακούσουμε στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας -με τις οποίες οι περισσότεροι ασυνείδητα συμμορφωνόμαστε, μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, κοινωνική, καταναλωτική ανυπακοή, μόνο όταν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως αυτεξούσιοι άνθρωποι και όχι ως ανεύθυνοι υπάλληλοι, μόνο τότε θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που μας θέλει υπάνθρωπους, υπάκουους και υπόδουλους."

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.