Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τρεις ιδέες περί ειρήνης

Λαρισινά Δοκίμια
Μ.Ε.Λαγκουβάρδου


<<Πορευθέντες εισήλθον εις κώμην Σαμαρειτών, ώστε ετοιμάσαι αυτώ. Και ουκ εδέξαντο αυτόν. Ιδόντες οι μαθηταί αυτού Ιάκωβος και Ιωάννης είπον. Κύριε, θέλεις είπωμεν πυρ καταβήναι από του ουρανού και αναλώσαι αυτούς ως και Ηλίας εποίησεν; Στραφείς δε επετίμησεν αυτοίς. Και επορεύθησαν εις ετέραν κώμην.>> (Λουκά θ,49-56)

Ένας φίλος μου που έζησε στην Αμερική μου είπε, πως εκεί έχουν μια ειδική έκφραση για την ιδέα περί ειρήνης. Λένε πως πρέπει να διαχειρίζεσαι το θυμό σου. Αυτό δε σημαίνει ότι οι Αμερικάνοι ξέρουν πώς να διαχειρίζονται το θυμό τους. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις εστίες αναταραχής στον κόσμο είναι κι αυτοί μέσα, μάλλον οι Αμερικάνοι δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στη διαχείριση του θυμού τους.

Η αντζέντα των συνομιλιών Α.Σαμαρά - Μ.Κλίντον - Τί ζητούν οι επιχειρηματίες

Eπτά θέματα, ορισμένα από τα οποία αρκούντως "καυτά" σε πολιτικό, ενεργειακό και γεωστρατηγικό επίπεδο αποτέλεσαν την αντζέντα των δύο κοινών ελληνοαμερικανικών συνεδριάσεων, της άτυπης χθεσινοβραδυνής και της επίσημα ανακοινωθείσας σήμερινής, μεταξύ του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, ομάδας υπουργών (Π.Παναγιωτόπουλος, Δ.Αβραμόπουλος κλπ) και της ομάδας των ελληνοαμερικανών και αμερικανοεβραίων επιχειρηματιών με επικεφαλή τον Andrew Limberis.

Τα θέματα τα οποία αποτέλεσαν τον κύριο κορμό των συζητήσεων ήταν τα εξής:

‘Newspeak’ και χειραγώγηση σκέψης: «Ομοφοβία»

ΚΟ: "Όποιος ελέγχει την γλώσσα ενός ανθρώπου, ελέγχει και τις σκέψεις του" έγραφε ο Τζωρτζ Όργουελ, στο κλασσικό βιβλίο του ‘1984’. Είναι το λεγόμενο “newspeak”, η πλασματική ‘νέα’ γλώσσα της σκοτεινής εποχής του Μεγάλου Αδελφού. Η νεογλώσσα η οποία περιορίζει την έκφραση ιδεών που αντιλέγουν στην επίσημη γραμμή της εξουσίας.

Έχετε παρατηρήσει, παραδείγματος χάριν, τι γίνεται με τις ‘νέες’ σύνθετες λέξεις που έχουν εισχωρήσει στο λεξιλόγιό μας και έχουν ως δεύτερο συνθετικό το «-φοβία»; Εισχώρησαν βέβαια, τρόπος του λέγειν. Γιατί οπωσδήποτε δεν εισήλθαν από μόνες τους. Ούτε τις δημιούργησε ο λαός μας. Ούτε γεννήθηκαν μέσα από κάποιες καταστάσεις ή κάτω από κάποιες ειδικές συνθήκες. Στην ουσία, μας τις επέβαλλαν.