Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία ή η οικονομία;

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Συντάγματος «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία». Λαϊκή κυριαρχία όμως σημαίνει ταυτόχρονα και Εθνική Κυριαρχία, όμως η τελευταία έχει παραχωρηθεί στους οικονομικά κυρίαρχους δανειστές και κανένας πολίτης δεν κουνιέται. Επομένως ποιο είναι άραγε το θεμέλιο του πολιτεύματος; Η λαϊκή κυριαρχία ή η οικονομία;

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό». Όμως σύμφωνα με την πολιτική επιστήμη πηγές της εξουσίας είναι: 1) Το χρήμα, 2) η βία, 3) η κοινωνική θέση, 4) η ψήφος και 5) η κατοχή ΜΜΕ. Δεδομένου ότι στις μέρες μας η κοινωνική θέση έχει πλέον ατονήσει και με δεδομένο ότι η βία και τα ΜΜΕ για να λειτουργήσουν απαιτούν χρηματοδότηση, στην ουσία μένουν δύο πηγές εξουσίας, το χρήμα και η ψήφος. Αν όμως κρίνουμε από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα, τότε διαπιστώνουμε πως στην ουσία το χρήμα κερδίζει την πρώτη θέση ως πηγή κάθε εξουσίας και η ψήφος μας κατάντησε να αποτελεί απλά το απαραίτητο κοινωνικό χαλαρωτικό, χωρίς επί της ουσίας να επηρεάζει τα πράγματα.

Και κλάαααμμα τα κοράκια της ενημέρωσης....


Τα κοράκια της ενημέρωσης δεν είναι ικανοποιημένα. Μάταια στήσανε τις κεραίες τους στα διάφορα "καυτά" σημεία των Αθηνών με την γλυκεία προσμονή να μεταδώσουν "ζωντανά", ξύλο, δάκρυα (από τα χημικά) και αίμα.

Aπό τα αμπέχωνα στις offshore


Από τον Βασίλη Μπόνιο

Αρχές δεκαετίας του ’90 σε club της παραλιακής, περασμένα μεσάνυχτα. Ο οδηγός-αστυνομικός του ισχυρού υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο πάρκινγκ. Πέφτει σύρμα και σε λίγα λεπτά ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης σπεύδει προς το μέρος του με μια μαύρη πλαστική σακούλα τίγκα στα πεντοχίλιαρα σαν να ήταν πετσετάκια. Πάνω τους τα δακτυλικά αποτυπώματα των νεαρών πελατών που χτυπιόντουσαν κάτω από τα dexx του γνωστού dj. Στη συνέχεια ο οδηγός-αστυνομικός έβαζε μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου και χανόταν στο σκοτάδι με προορισμό το επόμενο μαγαζί, στον ιδιοκτήτη του οποίου ο ισχυρός υπουργός έκανε πάσης φύσεως διευκολύνσεις και οι αρμόδιες υπηρεσίες τα στραβά μάτια.

Ο χρόνος ξεκινά από... τώρα

Υπάρχει ακόμη χρόνος… για όλους εμάς που καθίσαμε στο πεζούλι της ιστορίας κοιτώντας τα παπούτσια μας. Την πίκρα της ήττας την γευτήκαμε και την απογοήτευση για ακόμη ένα στημένο παιχνίδι στο οποίο αν και δεν παίξαμε γίναμε θεατές της εξ αρχής χαμένης κερκίδας. Την ζήσαμε την νύχτα εκείνη που αγνοούσαμε ότι υπάρχει, κι όμως φθάσαμε κι εμείς να μετράμε τα σανίδια του ταβανιού για να διώξουμε την οργή που έκλεψε ακόμη και τον ύπνο μας. Όμως, υπάρχει ακόμη χρόνος για όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι όλα τελείωσαν σε αυτόν τον τόπο. Αρκεί να σκοτώσουμε άνευ ελέους όλες τις φωνές όλων των τεράτων που θέλουν να μας πείσουν ότι κρεμόμαστε από τις ανορθόγραφα ραγιάδικες υπογραφές τους. Υπάρχει χρόνος να λύσουμε και να καθαρίσουμε τα όπλα του μυαλού μας, να τοποθετήσουμε τις σφαίρες της συνείδησής μας στην θαλάμη, να στοχεύσουμε στις φλύαρες γλώσσες των άνανδρων υπεροπτών και να πατήσουμε την σκανδάλη χωρίς τρέμουλο στο χέρι μας. Να σιωπήσουν εντελώς μέσα μας. Να τους αψηφήσουμε βάζοντας στην δική μας κάλπη τα χρεόγραφα της αξιοπρέπειας που μας στέρησαν δίχως σταγόνα οίκτου. Χωρίς ομάδες, χωρίς καταστατικά, χωρίς γελοίες ψηφοφορίες, χωρίς συζητήσεις επί συζητήσεων, χωρίς αναλύσεις επί αναλύσεων, χωρίς ούτε μία σταγόνα αίμα να πέσει.

Τώρα μας λένε ότι πάντα είχαν σκοπό να φτιάξουν ανθρακικές μονάδες

businessweek.com
Και θα φτιαχτούν μονάδες κάρβουνου (10,6 GW) στην "Ευρώπη" (αυτό το έχουμε πει κατά κόρον με την φράση "οι ΑΠΕ δεν παράγουν σοβαρό ρεύμα"), 6 φορές περισσότερες από ότι αέριο, και θα βγάζουν πολλά λεφτά (εμ... τώρα που ανέβηκε το ρεύμα για να είναι Πράσινοι)... 10,6 ανθρακικά γιγαβάτ είναι πολλά γιγαβάτ, που σε αντίθεση με τα αιολικά, παράγουν ρεύμα.

Ο ΓΑΠ στην Ετήσια Εκδήλωση του Ιδρύματος ...Κλίντον!

Μαζεύτηκε η παλιοπαρέα δηλαδή…

Μετά το αναπάντεχο τηλεφώνημα χθες στον Στουρνάρα για να ενημερωθεί για την πορεία της οικονομίας (μην έκαναν καμία χαζομάρα και τη διόρθωσαν) και τη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, παραβρέθηκε στο ετήσιο συνέδριο του ιδρύματος – των κολλητών – Κλίντον!

Μόνο ο Σόρος και η Στρος Καν έλειπαν. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της διεθνούς σοσιαλιστικής παραβρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος (μεγάλες δόξες!) του Μπιλ Κλίντον, τις ομιλίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις Προεδρικές εκλογές, Μιτ Ρόμνεϊ.