Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ποιός ὁ σκοπός τῆς νηστείας καί τής μετανοίας;


Ἐκ τοῦ βιβλίου: «Ἡ ἐν Χριστῷ Ζωὴ» τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου, πρωθιερέως τῆς Κρονστάνδης

Ἀπὸ τὴν 15ην Νοεμβρίου εἰσήλθομεν εἰς τὴν νηστείαν διὰ τὰ Χριστούγεννα. Κατὰ τὴν περίοδον τῆς νηστείας οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοὶ ἐπιδίδονται εἰς πολλαπλασίως μεγαλυτέραν πνευματικὴν ἄσκησιν ἀπὸ τὴν συνηθισμένην, ἐνῶ καταφεύγουν εἰς τὸ ἱερὸν μυστήριον τῆς Ἐξομολογήσεως – Μετανοίας.

Ἡ Ἐξομολόγησις ὅμως πρέπει νὰ εἶναι εἰλικρινής, βαθεῖα καὶ πλήρης. Ὡς γράφει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης, Πρωθιερεὺς τὴς Κρονστάνδης, εἰς τὸ βιβλίον του «ἡ ἐν Χρι στῷ Ζωῇ». «Ο Σαρκικός ἄνθρωπος νομίζει ὅτι εἶναι δουλεία ἡ ἐλευθερία τοῦ χριστιανοῦ π.χ διὰ τὴν φοίτησιν εἰς τὰς ἱερὰς ἀκολουθίας, τὴν νηστείαν, τὴν προετοιμασίαν διὰ τὸ μυστήριον, τὴν ἐξομολόγησιν, τὴν Κοινωνίαν, ὅλα τὰ μυστήρια, καὶ δὲν γνωρίζει ὅτι ὅλα αὐτὰ εἶναι ἀπαίτησις τῆς φύσεώς του, ἀνάγκη διὰ τὸ πνεῦμα του.
Ὅστις ἔχει συνηθίσῃ νὰ κάμνῃ ἀπολογισμὸν τῆς ζωῆς του κατὰ τὴν ἐξομολόγησιν ἐδῶ, δὲν θὰ φοβηθῇ νὰ ἀπαντήσῃ εἰς τὸ φοβερὸν κριτήριον τοῦ Χριστοῦ.
Πρὸς τὸν σκοπὸν τοῦτον ἱδρύθη τὸ ἐπιεικὲς κριτήριον τῆς μετανοίας, ἵνα ἀφοῦ καθαρισθῶμεν καὶ διορθωθῶμεν διὰ τῆς μετανοίας ἐδῶ κάτω, δυνηθῶμεν νὰ ἀποκριθῶμεν χωρὶς αἰσχύνην ἐνώπιον τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ.

Ιερά Ερυθρή Εξέταση

Αν έχετε δει κάποια από τις κλασικές βρικολακέ ταινίες από την εταιρία παραγωγής Hammer, σίγουρα θα έχετε απολαύσει σκηνές με τον σπουδαίο Πίτερ Κάσινγκ (που υποδύεται τον δόκτορα Βαν Χέλσινγκ) να κυνηγάει με μια παλούκα από δω έως τις Μαλδίβες Νήσους τον Κρίστοφερ Λι, που το παίζει Δράκουλας. Αγιασμούς τού ρίχνει, ασημένιες σφαίρες τού εκτοξεύει, γρίλιες ανοίγει για να μπει το φως, όλα τα κάνει ο βρικολακοκυνηγός για να εξοντώσει τον απέθαντο. Ειδικά αν τον πετύχει να χουζουρεύει στην κάσα του, του φερμάρει το παλούκι με λύσσα και αυτοπεποίθηση.

Λιάνα Κανέλλη - «Σύντομα λέει και βουλευτής;»

Η αυτοάμυνα

"Η Νέα Τάξη χτυπά Παιδεία, Ορθοδοξία κι ο,τι συνδέει το Εθνος με την Παράδοση", έγραψε ένας και άλλος του απάντησε: Δεν είναι η Νέα Τάξη, είναι ο σιωνισμός, που αφήνει ανέγγιχτη τη δική του Παιδεία, τη δική το "ορθοδοξία", τη δική του Παράδοση.

Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς της Γάζας: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δηλαδή, έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας.
Ας μη συζητήσουμε ποιος είναι ο αυτοαμυνόμενος. Είναι οι στριμωγμένοι στη Γάζα, που έχασαν σπίτια, χωράφια, τη γη τους, ή είναι οι Ισραηλινοί που τους τα πήραν; Ας πάμε κάπου αλλού.

Ποιοι και γιατί παρακολουθούν Έλληνες πολίτες της Θράκης;

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, όταν ο Σάββας Καλεντερίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων –ιδιαίτερα βαρυσήμαντων- για την Θράκη, πως παρακολουθούνται οι πολίτες που αντιστέκονται και που δρουν κατά της τουρκικής προπαγάνδας και του ρόλου του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής!

Ποιοι παρακολουθούν Έλληνες πατριώτες πολίτες και γιατί;

Πολλαπλά τα οφέλη του λεμονόνερου για την υγεία μας

Σε πολλά άτομα αρέσει η ξινή γεύση του χυμού λεμονιού στα πιάτα τους. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να απολαύσετε το χυμό λεμονιού και σε άλλες περιπτώσεις;

Τα οφέλη από το χυμό λεμονιού και το νερό στην καθημερινή μας ζωή, είναι πολλαπλά. Πρέπει απλά να ενημερωθούμε και να το συμπεριλάβουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα.
Το λεμόνι είναι ένα οικονομικό και κοινό εσπεριδοειδές, δημοφιλές για τη μαγειρική και τη φαρμακευτική χρήση του. Νοστιμίζει πολλές συνταγές φαγητών και γλυκών, όπως το κέικ λεμονιού, το λεμονάτο κοτόπουλο, αλλά και πολλά ποτά και χρησιμοποιείται επίσης για γαρνίρισμα.

Αν αγαπούσαμε την Ελλάδα...

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Στην εποχή μας υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσον αφορά την πολιτική. Για τους παλιούς, πολιτικός είναι ο πολιτισμένος και πολιτική είναι η πολιτισμένη ζωή.

Αυτό το νόημα έδιναν στον πολιτικό και στην πολιτική οι παλιοί, γιατί ήταν δεμένοι με την πίστη, την πατρίδα και την οικογένεια.

Οι παλιοί που είχαν αυτές τις αντιλήψεις ονομάζονται στην εποχή μας υποτιμητικά «μικροαστοί», επειδή δεν ενθουσιάζονταν με τις μεγάλες γενικές ιδέες περί διεθνισμού κ.α..