Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Πως συγχωρούμε τους άλλους

Ποίος είναι ό «χρυσούς κανών»

Μορφωμένος άνθρωπος ό κ. Σταύρος. Με πτυχίο πανεπιστημίου και ξένες γλώσσες και πείρα ζωής. Δυσκολευόταν, όμως, στα πνευματικά. Δεν μπορούσε να καταλάβει και τα πιο απλά πράγματα. Όλα τα εξέταζε και τα πλησίαζε με αυστηρότητα. Ήταν σχολαστικά ηθικιστής. Δεν ήταν πρόθυμος να συγχώρηση εύκολα τους άλλους. Παντού έβλεπε αμαρτίες και αμαρτωλούς. Αυτό κάνουν όλοι οι ηθικιστές. Καθόταν τώρα απέναντι από τον Γέροντα Ίάκωβον, έναν ασκητικό ιερομόναχο, με ροζιασμένα χέρια και ένοιωθε σαν μαθητούδι μπροστά στον δάσκαλο. Ερωτήσεις πολλές. Αντιρρήσεις περισσότερες. 'Αλλά και οι απαντήσεις σοφές και αποκαλυπτικές.

Οπτογενετική: Όταν το φως θεραπεύει τις σοβαρές ασθένειες

Τη θεραπεία ασθενειών όπως το Πάρκινσον, η κατάθλιψη, η ανορεξία, ακόμα και μερικών μορφών τύφλωσης υπόσχεται η οπτογενετική. Η νέα αυτή μέθοδος που επιτρέπει τον έλεγχο των νευρώνων με το φως, μπορεί να είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο έχει ήδη αποκαλύψει πολλές πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες.

Η ιστορία της μεθόδου ξεκινάει πριν από είκοσι χρόνια με την ανακάλυψη από έναν Γερμανό βιολόγο ενός μικρού πράσινου φυκιού. Ο λόγος για τη χλαμυδομονάδα, έναν μικροσκοπικό οργανισμό που μπορεί να κινηθεί με την επίδραση του φωτός. Μελετώντας το ο ερευνητής διαπίστωσε ότι διαθέτει ένα φωτοευαίσθητο μόριο. Πολλά χρόνια μετά ο Αυστριακός Γκέρο Μέζενμποκ είχε την ιδέα να βάλει αυτό το μόριο στους νευρώνες της μύγας για να τους κάνει ευερέθιστους στο φως. Μετά σειρά είχαν τα ποντίκια. Το φωτοευαίσθητο μόριο του φυκιού εγχύθηκε στην περιοχή του εγκεφάλου τους που ελέγχει τις κινήσεις του αριστερού μέρους του σώματός τους.