Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα


Το 1735 ιδρύθηκε το Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί ακριβώς που είναι η σημερινή ομώνυμη εκκλησία, πάνω σχεδόν στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αφροδίτης.

Ένας ελληνικός μύθος ναυάγησε στην Κύπρο

Του Γιώργου Καπόπουλου

Στην Κύπρο ναυάγησε οριστικά και αμετάκλητα ένας μύθος που έζησε μόνον στην Αθήνα και τη Λευκωσία: Τη δυνατότητα χωρών-μελών της Ευρωζώνης να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές δανεισμού, χωρίς τις επαχθείς μνημονιακές δεσμεύσεις, από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Το μικρό μέγεθος της διάσωσης της Κύπρου αναδεικνύει την αδυναμία δανεισμού εκτός Ευρωζώνης ως πολιτικό ή για την ακρίβεια γεωπολιτικό κατά κύριο λόγο πρόβλημα. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι ποιο θα ήταν το κίνητρο της δανείστριας χώρας να προχωρήσει σε κίνηση στήριξης μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης που ζητά βοήθεια για να παραμείνει στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Θύματα Ειρήνης

Ευτυχώς που δεν έχουμε πόλεμο, έτσι μας έμαθαν να λέμε. Αυτό που δε μας λένε όμως είναι ότι στις συνθήκες ειρήνης ο κατάλογος των θυμάτων και των καταστροφών ενός λαού είναι ανάλογες προς τις απώλειες με αυτές ενός πολέμου, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που να τα υπερασπιστεί. Τα θύματα της ειρήνης δεν έχουν δικαιώματα μόνο υποχρεώσεις. Τα θύματα της ειρήνης δεν μπορούν να απειλήσουν κανέναν με Δικαστήριο διότι τους δόθηκε το δικαίωμα να επιλέξουν Δημοκρατικά την Ειρήνη που τους σκοτώνει.

Μη φας, έχουμε γλάρο!

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης twitter κοντεύει να «γονατίσει» από τον φόρτο εργασίας στην οποία την υποβάλλει ο εργώδης υπερασπιστής του Μνημονίου κ. Γεωργιάδης (και αυτή την εβδομάδα είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας).

Πήγε στην Αυστραλία και ανεβάζει κάθε λίγο και λιγάκι φωτογραφίες από τις δραστηριότητές του εκεί. Δεν μπορεί να αφήσει παραπονεμένους τους φανατικούς παρακολουθητές των έργων και των ημερών του. Ο Αδωνις στο ραδιόφωνο παραχωρεί -για δισεκατομμυριοστή φορά- συνέντευξη. Ο Αδωνις σε συνάντηση με ομογενείς. Ο Αδωνις στο κτίριο της ΑΧΕΠΑ, σε βήμα κεκοσμημένο με γιρλάντες και τη χάρη του. Ο Αδωνις ποζάρει μαζί με την Ευγενία Μανωλίδου έχοντας ως φόντο τη γέφυρα του Σίδνεϊ. Από πάνω τους, ένα περιστέρι που απέδρασε από το κεφάλι του Γιώργου Καρατζαφέρη, μεταμφιέστηκε σε γλάρο και ψάχνει για γαύρους που ίσως να έχουν παγιδευτεί στη ζελεδιασμένη κόμη του ευέλπιδος μνημονιοφρενή. Ο καλός μας βουλευτής φαίνεται τόσο κατενθουσιασμένος με την παρουσία του στη μακρινή ήπειρο που σε κάνει να σκέφτεσαι (φευ, ανακριβώς) ότι είναι έτοιμος να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί και να καταπλήξει τα ενθουσιώδη πλήθη!

Έκκληση για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης και μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης έκανε ο Πάπας.

Ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Βενέδικτος XVI, έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Κυβέρνησης και μιας Νέας Παγκόσμιας Τάξης.

Σε μια ομιλία που έγινε στο Ποντιφικικό Συμβούλιο για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, ο Πάπας ζήτησε την "κατασκευή μιας παγκόσμιας κοινότητας, με μια αντίστοιχη αρχή", για να υπηρετήσει το «κοινό καλό της ανθρώπινης οικογένειας».

Τα τρόλεϋ, η οικολογία, η ενέργεια και ο ...γρύλλος


Είχα μια φορά ένα δάσκαλο που μάς έλεγε ότι τα τρόλεϋ (ναι, κάποτε ήταν κάτι καινούργιο τα τρόλεϋ), δεν ήταν "καθαρά", απλά μετέφεραν την αστική ρύπανση από την πόλη στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Αλλά επειδή η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μπορούσε να ελέγξει συστηματικά την ρύπανση της (καλύτερα υποτίθεται από ένα λεωφορείο) μπορεί και να ήταν πιο "καθαρό" το τρόλεϋ.