Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Φιλοξενία

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Προσέχετε την φιλοξενία. Μερικοί φιλοξένησαν αγγέλους"

Εγώ πρόλαβα την εποχή που ο κόσμος ήταν ανοιχτός στη φιλοξενία. Οι άνθρωποι ήταν ευτυχισμένοι γιατί ήταν αθώοι. Κανείς δεν τους ανάγκαζε να είναι πονηροί και ψεύτες. Τους πονηρούς και τους ψεύτες δεν τους αγαπούσε κανείς, ούτε οι ίδιοι αγαπούσαν στ΄ αλήθεια κανέναν.

Θυμάμαι τον παππού μου, τον μακαρίτη τον Αγγελάκη, πόσο χαρούμενος ήταν όταν έφερνε κάποιον επισκέπτη στο σπίτι για να τον φιλοξενήσει!

Όταν έφυγε ο παππούς μου από το χωριό του, όλος ο κόσμος βγήκε στην πλατεία να τον ξεπροβοδίσει. Μερικοί έκλαιγαν. Απλοί άνθρωποι που έδειχναν τα αισθήματά τους σ΄ έναν αγαπητό τους άνθρωπο, χωρίς να ξέρουν ότι αποχαιρετούσαν μια εποχή.

Ο παππούς μου ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους, οι οποίοι ζούσαν την αληθινή φιλοξενία, όχι γιατί δεν υπήρχαν άλλοι σαν κι αυτόν φιλόξενοι στο χωριό, αλλά γιατί δεν υπήρχασν αληθινοί επισκέπτες!

Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι αθώοι, πιο λίγοι. Υπάρχουν και έντιμοι και ανιδιοτελείς και αθώοι.

- Ποιο πράγμα αλλοιώνει τον αθώο χαρακτήρα;
- Το χρήμα, η επιθυμία της προβολής.
Στη Δύση επικράτησε ο ωφελιμισμός και η χρησιμοθηρία, η φιλοσοφία του χρήματος.

Πόσο ευτυχισμένος είναι ο αθώος; Αυτά τα λόγια βάζει ως μότο ο σκηνοθέτης της ταινίας Η αιώνια λιακάδα του καθαρού μυαλού. Αυτό δείχνει πόσο ο κόσμος στη Δύση ποθεί για την ειλικρινή επικοινωνία και την αληθινή αγάπη.

Η ζωή μας δίνει χίλιες ευκαιρίες να συνειδητοποιήσουμε αν αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε αληθινοί άνθρωποι ή πονηροί και ψεύτες.

Η καλύτερη ευκαιρία είναι είναι η πρόκληση της φιλοξενίας. Μόνο με αυτό το πνεύμα καταλαβαίνουμε τί θέλει να πει το στιχάκι του ποιητή Ρόμπερτ Λαξ.

"Are gou a visitor?" said the dog. "Only a visitor? Take me with you."
"(Είσαι ένας επισκέπτης; Μόνο ένας επισκέπτης;" είπε το σκυλί. "Πάρε με μαζί σου").

Όταν ανοιγεις το σπίτι σου στη φιλοξενία ή την καρδιά σου στη φιλία, ξέρεις αν ο επισκέπτης η ο φίλος είναι μόνο επισκέπτης ή μόνο φίλος;

Ο Λαξ βάζει ένα σκύλο να κάνει αυτήν την σπουδαία ερώτηση, γιατί μόνο η ανθρώπινη φύση μπορεί να μεταπηδήσει από την αθωότητα στην πονηρία.

Η φιλία είναι τόσο σημαντική που ο Ιησούς σαν την πιο μεγάλη επιβράβεση των μαθητών του, τους ονόμαστε φίλους. Σας ονομάζω φίλους!

Είναι τόσο σημαντική η φιλοξενία, ώστε ο Θεός διάλεξε την φιλοξενία για να εμφανιστεί στους ανθρώπους στη φιλοξενία του Αβραάμ με τη μορφή τριών Αγγέλων

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου