Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Το μαντείο των ωχαδελφών

Πόσο πρωτότυπο σας φαίνεται το ακόλουθο; «Πολλή ζέστη σήμερα. Να πάμε και κάνα μπανάκι, ε;» Τα λόγια που ακολουθούν σας φαίνονται σοφά; «Καλημερούδια! Μπήκε το καλοκαιράκι!» Ενας μαχητικός πολιτικός θα έγραφε τούτα; «Κάποιοι συνεχίζουν τις υπόγειες συνεννοήσεις...» Τέτοιου είδους αοριστολογίες, κλισέ και αφόρητες κοινοτυπίες πλημμυρίζουν τον δημόσιο λόγο του χρεοκοπημένου κρατιδίου και το χειρότερο όλων: Τάχατες παράγουν ειδήσεις! Η σκυταλοδρομία του κρετινισμού πάντοτε αποτελεί μόδα στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και η ψηφιακή τεχνολογία πασπαλίζει την αμηχανία και την ατόφια ανοησία με τη χρυσόσκονη της «καινοτομίας» και του υποχρεωτικού, ψυχαναγκαστικού τρεντουλισμού. Οι μεταπράτες της ρηχότητας, δημοσιογράφοι και σχολιαστές, καραδοκούν στα λημέρια του twitter (προφέρεται τουίτερ, ήτοι τιτιβιστής). Στόχος τους, να ανακαλύψουν κάνα επιθετικό ή προβοκατόρικο τερέτισμα από οποιαδήποτε μουρλοκακομοίρα της... σοουμπίζ και αργόσχολο πολιτικάντη, για να ρεφάρουν την άγνοιά τους στην ανακάλυψη ουσιαστικού λόγου. Τα αποφθέγματα της πυρκαγιάς δίνουν και παίρνουν, και όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας. Στην αρχαιότητα, ο αποφθεγματικός λόγος που συμπύκνωνε μεγάλα νοήματα σε μικρές φράσεις δεν ήταν εργόχειρο των αδρανών ηλιθίων, αλλά αποτέλεσμα τεράστιου πνευματικού μόχθου λίγων σοφών.

Χρόνου φείδου

Τα Δελφικά Παραγγέλματα (όπως τα γνώθι σαυτόν, μηδέν άγαν) ήταν αποφθέγματα λίγων λέξεων που ανήκαν στους επτά σοφούς της αρχαιότητας και ήταν χαραγμένα σε διάφορα σημεία του Μαντείου των Δελφών. Αν τα ακολουθούσε κάποιος στην καθημερινότητά του, θα συναντούσε την ευδαιμονία και θα αποκτούσε το «ευ» στο «ζην» του. Σύμφωνα με τις πηγές, σε αριθμό δεν ξεπερνούσαν τα 140. Τα τερετίσματα στο twitter είναι δισεκατομμύρια. Ωστόσο, αν αποπειραθείς να τα διαβάζεις συστηματικά και να τα εφαρμόζεις στη ζωή σου, η νοημοσύνη σου θα αρχίσει να μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε λίγο καιρό θα είσαι σε τόσο δεινή κατάσταση ώστε να τα θεωρείς και έξυπνα από πάνω!

Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι οι αναρτήσεις και τα συνθήματα που συνοδεύονται με φωτογραφίες ή παραπομπές σε βίντεο-ντοκουμέντα. Αν ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν μας φιλοδωρούσε με την αποκαλυπτική φωτό από το μπανιάρισμά του στον Αστέρα Βουλιαγμένης, δεν θα είχαμε δει ιδίοις όμμασι τον αναδυόμενο Μάκη Γιακουμάτο με τη σταυρουδάρα και την τρίχα στο στήθος σαν απόστρατο καμακιάρη της Ρόδου ή της πλατείας Συντάγματος.

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου