Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το πρότυπο του κυρ-Φώτη

Αυτός ο αινιγματικός άνθρωπος, ο Μάτσιος, κινείται στα όρια του θρύλου. Μια αναβολή ποδοσφαιρικού αγώνα του Εδεσσαϊκού με την Καλαμαριά τον έφερε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Η μία -και καθοριστική για το μέλλον της χώρας- δήλωσή του προβλήθηκε στη ΝΕΤ (η οποία δεν άντεξε το βάρος της ευθύνης της μετάδοσης τέτοιων βαρυσήμαντων μηνυμάτων και έκλεισε λίγα χρόνια αργότερα).

Η σκηνή είναι αληθινά μαγική. Ο κύριος Μάτσιος σαγήνευσε το κοινό με σκεπτικό και διατύπωση επιχειρημάτων που μπορούσαν να κατανοήσουν βαθιά μόνο τρία άτομα: Ο ίδιος, ο χαρισματικός δημοσιογράφος που πήρε τη δήλωση και ο Φώτης Κουβέλης. Αν έδειχνες το κείμενο της απομαγνητοφώνησης της δήλωσης Μάτσιου στον Μάικλ Βέντρις (Αγγλος αρχιτέκτονας, αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β΄), εκείνος θα έπεφτε ανάσκελα βγάζοντας αφρούς από το στόμα, ουρλιάζοντας ότι είναι αναλφάβητος.

Ομως, παρά τη φαινομενική δυσκολία, ένας αληθινός πεφωτισμένος Ελλην πολιτικός συνέλαβε το βάθος των «μάτσειων» διατυπώσεων και καθόρισε τη μετέπειτα στάση του στα πράγματα πάνω στις ράγες που χάραξε ο αναντικατάστατος αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Είναι ο γνήσιος συνεχιστής αυτής της αρχαίας και ξεχασμένης ρητορικής τέχνης.

Αυτό ακριβώς

Για την ιστορία, το ακριβές κείμενο της δήλωσης Μάτσιου έχει ως ακολούθως:

«Εμείς γιατί, κοίταξε στην αρχή ούτε και κοιτάξτε αυτοί δεν ήθελαν αυτούς για να καν γίνει αυτό το παιχνίδι, αλλά ύστερα μόλις, μόλις όπως είπαμε ότι αυτό εμείς δεν καν θέλαμε αυτοί είπανε όχι θέλουμε να γίνει. Κι εμείς είπαμε όχι λέμε δεν θα γίνει. Θα γίνει νέος, νέος διαιτητής για να οριστεί αφού ξαναγίνει πάλι το παιχνίδι. Κι ύστερα αυτοί ακούς μόλις είπανε, είπανε, κοιτάξτε αυτοί ότι ότι, ότι όχι, δεν θέλαμε για να γίνει το παιχνίδι, εεε, και μεις ύστερα είπαμε εντάξει, θέλουμε, εεε, δεν θέλουμε κι εμείς και αυτοί ύστερα, μετά εμείς αφού είπαμε, είπαμε αυτό που θέλουμε άμα δεν θέλουμε και εμείς το αλλάξαμε και λέμε εντάξει δεν, ούτε και μεις θέλουμε. Μετά είπαν αυτοί πάλι ότι, ξέρετε εμείς λέει θέλουμε να γίνει, εεε, εμείς όμως μετά δεν δεχτήκαμε μετά από όλα αυτά και είπαμε να γίνει όποτε το κάνει να τους ορίσει η ΕΠΑΕ. Αυτό ακριβώς. Τίποτα άλλο».

Κάπως έτσι εξήγησε και ο κ. Κουβέλης την αποχώρησή του από τη συγκυβέρνηση.

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου