Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Οὗτος παρίστησι τοὺς ὀκνηρούς τε καὶ ἀμελεῖς καὶ τοὺς ἐν ματαιοπραγίαις διάγοντας κἀντεῦθεν ὑστερουμένους

ή, παρακαλώ, τα σύκα σύκα, και την σκάφη σκάφη

iene.gr

Τον κύριο καθηγητή Κάπρο τον γνώρισα στην πολύ διασκεδαστική παρουσίαση της Αίγλης του Ζαππείου, τον Απρίλιο του 2011. Η παρουσίαση του κυρίου Καθηγητή είναι εδώ, και εάν καταλάβει κάποιος τι πραγματικά εννοεί, ας το πει με απλά λόγια, γιατί εγώ δεν έχω την υπομονή (φαντάσου ο ΥΠΕΚΑ ή ο Πρωθυπουργός που έχουν κι άλλες δουλειές). Στο Ζάππειο, τότε, οι περισσότεροι δεν είχαμε καταλάβει τι έλεγε, αλλά είχαμε καταλάβει πώς είχε ερμηνεύσει ο κύριος Περιστέρης αυτά τα ακαταλαβίστικα του κυρίου καθηγητή. Και είχαν γελάσει μέχρι και τα γκαρσόνια, από αυτό που άκουσαν, ότι δηλαδή οι ΑΠΕ θα φτηνύνουν του ρεύμα, θα φέρουν πράσινες θέσεις εργασίας, και γενικά Πράσινη Βαλχάλα.

Έχουμε περίεργους καθηγητές. Ή μάλλον, μόνο οι περίεργοι καθηγητές επιπλέουν. Ο καλός καθηγητής, παίρνει ένα πολύπλοκο θέμα και το κάνει απλό, ώστε να το καταλάβουν και να το μάθουν οι μαθητές του. Ο περίεργος καθηγητής παίρνει ένα απλό θέμα και το κάνει πολύπλοκο, ώστε να το εξηγεί επ' άπειρον, χωρίς φυσικά να βγάζει κανείς άκρη. Ένα χαρακτηριστικό του είδους των περίεργων είναι ότι προσαρμόζει την αλήθεια στα γούστα του ακροατηρίου, εάν αυτό έχει "επίσημους" ή "λεφτάδες", και στα μαθητούδια πετάει λίγα ξεροκόμματα σύγχυσης, αλλά κάπως αποφοιτούν και αυτά για να βγάλουν και αυτά το ψωμάκι τους με αυτά που δεν έμαθαν...

Ο κύριος καθηγητής ξαναχτύπησε στο άρθρο που εμφανίζεται στην παραπάνω ιστοσελίδα. Και αυτή την φορά προσπάθησα να τον καταλάβω πίσω από την γραφή που "επιπλέει".

Το πρώτο πράγμα που λέει είναι ότι πρέπει να τα βρουν οι ενεργειακοί βαρώνοι, αλλά προσθέτει ότι η ύπαρξη των βαρώνων είναι αποτέλεσμα των κρατικών παρεμβατισμών. Ανάποδα τα λες μάστορα... Οι βαρώνοι λάδωσαν ή λάδωναν ή "πίεζαν" πολιτικούς για να γίνουν βαρώνοι, και επειδή έχει πολλούς πολιτικούς και 3-4 βαρώνους τα έκαναν μπάχαλο και πράγματι πρέπει να τα βρουν, γιατί αν ο καθένας πάρει από ένα σαλαμάκι της ΔΕΗ ή της μικρής ΔΕΗ, ή όπως μαγειρευτεί η κακομοίρα η ΔΕΗ, κανείς τους δεν θα είναι βιώσιμος, και, μεταξύ μας προφέσορ, μπορεί και να _έστηκαν αν είναι βιώσιμοι, αυτό που τους νοιάζει (τουλάχιστον μερικούς από αυτούς) είναι αν θα μπορέσουν να μεταπουλήσουν το σαλαμάκι τους στο ξένο που ο καθένας εκπροσωπεί. Πες μου ότι κάνω λάθος και ότι ...υποτιμώ τον πατριωτισμό τους...

Το δεύτερο πράγμα που λέει είναι ότι η ύφεση έχει ρίξει την ζήτηση και ότι οι τιμές αυξάνουν, αλλά πετάει και την πεπονόφλουδα ότι είμαστε φθηνότεροι από την Ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή η προτασούλα (ιδίως το τελευταίο κομμάτι περί "φθηνότεροι" και για την ύφεση και τα ντόπια χαρακτηριστικά της, σηκώνει πολλή συζήτηση, που δεν χωράει εδώ. Αλλά οι τιμές ανεβαίνουν επειδή (σε τυχαία σειρά) (α) τελειώνει ο εύκολος λιγνίτης, (β) βάλαμε ακριβό αέριο (τσιμουδιά για αυτό), (γ) βάλαμε άχρηστες και ακριβές ΑΠΕ, (δ) μπλοκάραμε τον λιθάνθρακα όταν υπήρχε ρευστότητα και χρηματοδοτήσεις, (ε) επί σειρά ετών -- τουλάχιστον από το 1985 -- η ΔΕΗ είναι έρμαιο των βαρώνων και των Πασόκων και έκανε ανοησίες αντί να φροντίζει τα του οίκου της (έτρωγε πχ τις αποσβέσεις σε Πασοκιές και σε δουλειές υπέρ βαρώνων, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα underinvested και undercapitalized και unprofitable τρια διακριτά πράγματα που θα τα εξηγήσω στο τέλος), (στ) μάθαμε ότι "τόσα μας λείπουν, τόσα χρεώνουμε", και δεν κοιτάμε γιατί μας λείπουν (ο κ. Αρθούρος ειδικεύεται σε αυτό, νομίζω). Τώρα, για να είμαι δίκαιος με τον προφέσορα, το υπαινίσσεται λιγάκι αυτό, αλλά τόσο ευγενικά και διακριτικά, που αμφιβάλλω αν μπορεί να βγάλει άκρη ο πιο καλοπροαίρετος ΥΠΕΚΑ (και είμαι στην κατηγορία που θεωρούν τον σημερινό ΥΠΕΚΑ μάλλον καλοπροαίρετο) -- αλλά στην Ελλάδα ζω, και ξέρω ότι ο κάθε βαρώνος από μόνος του έχει περισσότερη πολιτική δύναμη από τον ΥΠΕΚΑ, ή και τον πρωθυπουργό (και το ξέρουν και οι ίδιοι). Άρα τι να πει και ο καθηγητής; Άτιμη κοινωνία...

Το τρίτο πράγμα που λέει είναι "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα, έπρεπε να είχαμε τον λιθάνθρακα". Δεν ξέρω πού ήταν και τι έλεγε το 2008 ο καθηγητής, εγώ (ο καταναλωτής) τραβούσα τα μαλλιά μου όταν μπλόκαρε (από αγνούς οικολόγους και κακούς συνδικαλιστές, χαχάαχααχα), αλλά ο βαρώνος είναι ελεύθερος και παριστάνει και τον μνηστήρα για το σαλαμάκι του...

Πουθενά δεν παραδέχεται ότι οι ΑΠΕ είναι πεταμένα λεφτά. Το 2011 βέβαια, φανταζόταν δικαιώματα άνθρακα στα 20, ενώ εγώ τα έβλεπα στο "μηδέν" -- μετά την Κοπεγχάγη και μετά την Φουκουσίμα, αλλά δεν έχω δικαιωθεί, ούτε όμως είναι στα 20, και η Γερμανία καίει κάρβουνο, η Πολωνία και η Τσεχία είπαν "άει σιχτίρ" στις πράσινες παπα_ιές, και εάν ήθελα και εγώ να επιπλέω, δεν θα τολμούσα ποτέ να πω "ρε πείτε στην Κομισιόν να πάει να _αμηθεί με 20 χρόνια αρλούμπες", αλλά εγώ είμαι μπλόγκερ, και όχι προφέσορας. Οι ΑΠΕ είναι πεταμένα λεφτά. Δεσμευμένο κεφάλαιο που εξυπηρετείται, αναγκαστικά, και που δεν αποδίδει: Δεν υποκαθιστά μονάδες (ποτέ και πουθενά από το 1975 που τις ξέρω, πιο πριν δεν ζούσα) και δεν εξοικονομεί καύσιμο και εάν ή όπου φαινομενικά το εξοικονομεί, στην ουσία κάνει αντιοοικονομική την μονάδα εξοικονομώντας το, με αποτέλεσμα να χρειάζεται επιδότηση και αυτή. Να χέ_ω του αεριάδες και τις ΑΠΕ τους. Τρέλα. Κάπου το υπαινίσσεται αυτό ο Κάπρος, αλλά χρειάζεται αποκρυπτογράφηση για να το καταλάβει κανείς.

Το τελευταίο πράγμα που λέει είναι σάπιο και με κάνει να θυμώνω μαζί του: Να εστιαστούμε στις διασυνδέσεις. Το τι ακριβώς υπαινίσσεται μόνο αυτός το ξέρει, εγώ καταλαβαίνω ότι θα απορρίπτουμε το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από ΑΠΕ, θα εισάγουμε προβλέψιμο ρεύμα (αρνητικό arbitrage, sell low, buy high, το υφίσταται η Δανία, που ο άλλος Μεγάλος Στοχαστής είχε για μοντέλο). Δεν θα έχουμε ρεύμα, αυτό που θα έχουμε θα είναι ακριβό, και θα βολεύει του βαρώνους (άντε ένας από αυτούς να έχει λιγνίτη για να ζει και λίγη βιομηχανία). Η απάντησή μου σε τέτοια, είναι να μην έχουμε καθηγητές ντόπιους, ούτως ή άλλως χάλια είναι σαν δάσκαλοι, πληρώνονται ένα σκασμό λεφτά, και θέλουν και σύνταξη, και ποιός χρειάζεται το ΕΜΠ, αφού έχουμε τις ΜΚΟ να μας τα λένε μασημένα και με εικόνες να τα καταλαβαίνουμε.

Κλείνω με το underinvested, undercapitalized, και unprofitable. Τρεις διακριτοί καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, ο τέταρτος είναι η ύφεση. Η κακομοίρα η ΔΕΗ δεν επένδυσε σε σύγχρονες μονάδες ή νέα ορυχεία (αν υπάρχουν) ή σε λιθάνθρακα, ή σε πραγματική ηλεκτροπαραγωγή όταν μπορούσε. Για αυτό είναι underinvested. Είναι undercapitalized γιατί δεν έχει αποθεματικά, και ταμείο, και πιστοληπτική ικανότητα, και πού στην ευχή πήγαν οι αποσβέσεις; Δεν έχει κεφάλαια για να κάνει αυτά που θα έπρεπε να κάνει και είναι σε κατ' εξοχήν αντικείμενο εντάσεως κεφαλαίου (που σιγά μην έχουν οι βαρώνοι, και αυτοί αυτό ψάχνουν, και είναι πιο δύσκολο από τα σαλαμάκια να χρηματοδοτηθούν από ότι το ενιαίο σαλάμι). Το ότι είναι unprofitable φταίω εγώ και η βιομηχανία που δεν πληρώνουμε περισσότερα. Και εγώ δεν πληρώνω γιατί δεν έχω και η βιομηχανία κλείνει και θα τελειώσει το παραμύθι, χωρίς βιομηχανία δεν υπάρχει ισχύς βάσης, και χωρίς ισχύ βάσης δεν υπάρχει φτηνό ρεύμα και οι παλιότεροι θα αναπολούν τις ενεργειακές μέρες της κακιάς Χούντας, αλλά και αυτό δεν είναι "πολιτικά ορθό" να το λέμε.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες και βαρώνους, και θα θυμηθώ τον μύθο του Αισώπου για το μυρμήγκι και το τζιτζίκι... Για ψάξτε τον... Οὗτος παρίστησι τοὺς ὀκνηρούς τε καὶ ἀμελεῖς καὶ τοὺς ἐν ματαιοπραγίαις διάγοντας κἀντεῦθεν ὑστερουμένους. Θα μου πείτε, "μα τι φταίει ο Κάπρος"; Δεν φταίει, αλλά ή μιλάμε, αν έχουμε κάτι που μπορούμε να πούμε, ή δεν μιλάμε και περιμένουμε να πάρουμε σύνταξη.

archaeopteryxgr.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου