Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Την Κυριακή Αρχίζει το Τριώδιο

Αναρωτιέμαι...

Οι περισσότεροι γονείς θα πουν στα παιδιά τους ότι αυτή την περίοδο ντυνόμαστε με μάσκες για να στολίσουμε την ματαιοδοξία μας, και την πνευματική μας υποκρισία και ανυπαρξία. Ότι έχει γέλιο και χαβαλέ να γίνω μασκαράς και να πάω σε παρτυ που όλοι θα είναι ντυμένοι...

Πόσοι γονείς θα ποuν ότι "Παιδί μου αυτή η περίοδος είναι δρόμος πνευματικής άσκησης όχι για να λερώσουμε το πρόσωπο και την εικόνα μας με ψεύτικα είδωλα και μάσκες του κόσμου τουτου, αλλά να βγάλουμε την μάσκα της υποκρισίας και να ενδυθούμε με τα στολίδια των αρετών. Είναι η περίοδος που ξεκινά με την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαϊου, να κατέβουμε στον εαυτό μας και να ανυψωθούμε για να συναντήσουμε το Χριστό. Ο Φαρισαίος παιδί μου προσευχήθηκε σε μασκαρεμένο είδωλου του εαυτού του, ενώ εμείς θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε αυτη την μάσκα του εγώ και μέσα απο τον πνευματικό αγώνα η προσευχή μας με ταπείνωση να γίνει αγκαλιά για να βάλουμε στο εμείς, τον συνάνθρωπο, τον εχθρό και τον Χριστό."

Περί της φιλαργυρίας

«Η φιλαργυρία είναι η ρίζα όλων των κακών και τρέφει σαν κλαδιά της πονηρά τα υπόλοιπα πάθη, και δεν αφήνει να ξεραθούν εκείνα που βλάστησαν από αυτήν. Αυτός που θέλει να κόψει τα πάθη, να κόψει την ρίζα τους. Γιατί, όσο παραμένει η φιλαργυρία, κόβοντας τα κλαδιά δεν ωφελεί καθόλου· γιατί, και αν κοπούν, θα ξαναβλαστήσουν πάλι. Μοναχός που έχει πολλά κτήματα, είναι σαν το πολυφορτωμένο πλοίο, το οποίο σε τρικυμία βυθίζεται εύκολα. Γιατί, όπως το καταπονημένο πλοίο βασανίζεται από κάθε κύμα, έτσι και ο μεγαλοκτηματίας βυθίζεται από τις φροντίδες.

Βαγγέλης Καζαβούμπου

Κυριακή μεσημέρι. Η ΕΤ1 προβάλλει όλα τα επεισόδια της παρελθούσης εβδομάδας από το τηλεοπτικό αλμανάκ «Σαν σήμερα τον 20ό αιώνα». Πολλάν ωραία εκπομπή, που θα λέγαμε στα κυπριώτικα ελληνικά - αρκεί να είσαι ορκισμένος αριστερός και νοσταλγός της ΟΠΛΑ. Αν τυγχάνεις δεξιός και τη βλέπεις, μπορεί να χρειαστείς πέντε - έξι καρτέλες υπογλώσσια καταπραϋντικά για να αντέξεις τις παλαιοσταλινικές μπαλάντες που ακούγονται όποτε η Ιστορία φτάνει σε θέματα όπως «Δεκεμβριανά» (καλή ώρα χθες).

«Τα σχολεία δεν είναι απλώς τόποι προσκτήσεως γνώσεων, αλλά κυρίως φροντιστήρια ηθικής, χριστιανικής και εθνικής αγωγής»

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος - Κιλκίς

«Κάλλιο γνώση παρά γρόσι». Από τα χρόνια της δουλείας μας έρχεται η σοφή παροιμία του λαού μας, που εξεικονίζει τον ζήλο των προγόνων μας για τα γράμματα. Αλλά για ποια γράμματα; Εκείνο το φαινομενικώς απλοϊκό τραγουδάκι του «Κρυφού Σχολειού», το «φεγγαράκι μου λαμπρό», μας λέει ότι τα σκλαβόπουλα, «μέσα στη θολόκτιστη εκκλησιά», άκουγαν από το στόμα τού παπά για γράμματα και σπουδάματα, αλλά, κυρίως, θέριευαν την αποσταμένη ελπίδα με «του Θεού τα πράματα».

Μια βόλτα στο Idaho με αφορμή τον Γιώργο Μέργο της ΤΕΡΝΑ


Με κουρδίζει σχολιαστής με μπηχτές για τον Μέργο, αλλά αυτή την φορά με έστειλε βόλτα στο Idaho... Μέρος που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον νομίζει ότι ξέρει τις ΗΠΑ... Και όπου βρήκα την ΤΕΡΝΑ να έχει κόντρες με την εκεί ΡΑΕ, γνωστή ως PUC (Public Utilities Commission). Αλλά θα ξεκινήσω με τον Μέργο.

Κύπρος: Ένα νέο μάθημα της ιστορίας

Προκαλεί έκπληξη σε πολλούς το πώς είναι δυνατόν ο υπέρμαχος του Σχεδίου Ανάν, το δωσίλογο ανδρείκελο, ο Αναστασιάδης, πήρε στις εκλογές το ποσοστό 45% των ψήφων, όταν, πριν από 9 χρόνια, οι Κύπριοι είχαν ψηφίσει κατά του Σχεδίου Ανάν, με το συντριπτικό ποσοστό του 76% περίπου.
Καμία έκπληξη. Απλώς επαναβεβαιώνεται ο αδυσώπητος ιστορικός νόμος: Οι εγκλωβισμένοι λαοί ΕΝΤΟΣ των συμπληγάδων της αποικιοκρατίας ΔΕΝ μπορούν να βρούνε ΚΑΜΙΑ διέξοδο ΜΕΣΑ από τους κοινοβουλευτικούς δρόμους.

Το μέγα αυτό δίδαγμα της Ιστορίας φαίνεται ότι το ξεχνάμε…

Η εποχή της οδύνης

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η εποχή μας είναι η εποχή της οδύνης. Την οδύνη τη δοκιμάζουμε όλοι στο πετσί μας. Αυτό που ίσως πολλοί από μας δεν κατανοούμε, είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας.

Μόνο η πνευματική μελέτη της Γραφής θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα που γεμίζουν την ψυχή μας με πικρία, εξαιτίας του παραλογισμού τους.

Η μελέτη του Ευαγγελίου, με την ερμηνεία της Εκκλησίας. Είναι επιτακτική ανάγκη για όσους θέλουν να ξέρουν στο βάθος τί συμβαίνει. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία. Απλά να ακούμε με προσοχή το Ευαγγέλιο της Κυριακής στις εκκλησίες φτάνει. Όλα τα άλλα είναι θεωρίες δεν είναι η αλήθεια και η ζωή. Ο Κύριος Ιησούς είναι, όπως είπε, η οδός και η αλήθεια και η ζωή.