Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

"Αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

«Αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας» είναι ο τίτλος του βιβλίου του ψυχίατρου Φρανκλ, στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως Άουσβιτς και Νταχάου, όπου έζησε για τρία χρόνια αιχμάλωτος. Ο Φράκλιν είδε τον εαυτό του απογυμνωμένο από καθετί που τον συνέδεε με τη ζωή, σε μια κατάσταση άδειας ύπαρξης και συνειδητοποίησε πως αυτό που κρατάει κάποιον στη ζωή είναι ο σκοπός της ζωής του. Μα κανένας δεν μπορεί να πει στον άλλον ποιος είναι αυτός ο σκοπός. Ο καθένας πρέπει να τον βρει για τον εαυτό του και να δεχτεί την ευθύνη που του υπαγορεύει η δική του απάντηση.

Ο Φράνκλ υποστηρίζει πως εκείνο που προέχει στη ζωή και στο θάνατο είναι το νόημα ζωής και ελευθερίας. Εκείνοι που έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους, έχουν και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός τους αντέχει στις αρρώστιες. Εκείνος που έχει ένα σκοπό στη ζωή του μπορεί να αντέξει σχεδόν το καθετί. Αντίθετα, εκείνος που δεν βρίσκει νόημα στη ζωή του, δεν έχει δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα κι οι ασθένειες καταβάλουν τον οργανισμό του.

Μερικά εκατομμύρια λάθη

Τι θα σκεφτόσασταν αν καθόσασταν απέναντι από τον απόγονο του Σουλεϊμάν (τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και σας έλεγε τα ακόλουθα: «Στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε όλα τα οικόπεδα που ονομάζονται ΑΟΖ, και η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν ίσα δικαιώματα. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση, ευχή μας είναι να μην υπάρχουν τέτοιες (αρνητικές) εξελίξεις. Αντιθέτως, οι έρευνες για φυσικό αέριο ή για πετρέλαιο να προχωρήσουν με μία συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Φυσικά, όσο δεν γίνεται αυτό, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επωφεληθούν και, όταν γίνεται αυτό, είναι και η Τουρκία υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσει διαφορετικά».

Μας "δουλεύει" ο Σταικούρας με την φορολογία του πετρελαίου.

Αφού πρώτα, όλο τον χειμώνα, ο Στουρνάρας μας διαβεβαίωνε ότι τα "έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης πηγαίνουν καλά" και "δεν υπάρχει περίπτωση ο φόρος να μειωθεί"...