Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

«Ο φιλών την ψυχήν αυτού»

«Ο φιλών την ψυχήν αυτού, απολέσει αυτήν· και ο μισών την ψυχήν αυτού εν τω κόσμω τούτω, εις ζωήν αιώνιον διαφυλάξει αυτήν» (Κατά Ιωάννη, 12:25).

Είναι γλυκύς ο παρόν βίος και γεμάτος από πολύ ηδονή, όχι όμως για όλους, αλλά για εκείνους που είναι προσηλωμένοι σε αυτόν. Εάν όμως κανείς στρέψει την προσοχή του εις τον ουρανό και ίδει τα καλά που υπάρχουν εκεί, αμέσως θα περιφρονήσει τον επίγειο βίο και δεν θα δώσει καμία σημασία εις αυτόν· διότι και το κάλλος των σωμάτων, έως ότου δεν υπάρχει άλλο σώμα λαμπρότερο, θαυμάζεται, όταν όμως ευρεθεί το λαμπρότερο, περιφρονείται το προηγούμενο. Αν λοιπόν θελήσουμε και εμείς να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε εκείνο το κάλλος και να εξετάσουμε την ευπρέπεια της ουρανίου Βασιλείας, αμέσως θα ελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από τα δεσμά της παρούσας ζωής· διότι ένας δεσμός είναι η αγάπη προς τα παρόντα πράγματα.

Θάτσερ, η «αριστερή»

Είναι δυνατόν μια Αγγλίς να τους είχε πάρει χαμπάρι από τόσο νωρίς πως ήταν γερμανοντυμένοι; Κι όμως, είναι...

Διαβάστε τι έγραφε η μακαρίτισσα Μάργκαρετ Θάτσερ στο βιβλίο της «The Downing Street Years», όπου περιγράφει τα χρόνια της πρωθυπουργίας της. «Από τα δύο, μάλλον η OΝΕ και όχι η πολιτική ένωση αποτελούσε την άμεση απειλή. Το πιο δυσάρεστο ήταν ότι οι άλλοι που συμφωνούσαν μαζί μου είχαν κάποιους λόγους για τους οποίους δεν ήθελαν να εκφράσουν την άποψή τους και προτιμούσαν να αφήνουν εμένα να δέχομαι τις επικρίσεις. Oι ασθενέστερες οικονομίες θα καταστρέφονταν από το ενιαίο νόμισμα, αλλά είχαν την ελπίδα να λάβουν σημαντικές επιδοτήσεις ώστε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Η Ελλάδα αποτελούσε κλασική περίπτωση. Είχα πλέον συνηθίσει στην αμέριστη ελληνική υποστήριξη σε οποιεσδήποτε φιλόδοξες προτάσεις γίνονταν από την πλευρά της Γερμανίας» (Κεφάλαιο 25 με τίτλο «Το εξπρές της Βαβέλ - Oι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα: 1987-1990»).

Ασφαλής έξοδος

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι πολιτικοί που νιώθουν ενοχή φοβούνται να αφήσουν την εξουσία και να φύγουν. Ούτε να μείνουν μπορούν, ούτε να φύγουν. Εκτός αν νιώσουν ασφαλείς φεύγοντας. Ας μην περιμένουμε την ολοκληρωτική καταστροφή. Ας τους εγγυηθούμε μια ασφαλή έξοδο.

Αυτά γράφει ο Ξενοφών, χιλιάδες χρόνια πριν. Ας εμβαθύνουμε στα λόγια αυτά κι ας δουλέψουμε για να ανανεώσουμε την κοινωνία μας. Οι κοινωνίες ανανεώνονται, όταν εμβαθύνουν στη σοφία του παρελθόντος.

Διαβάστε με προσοχή τον Ιέρωνα ή Τυραννικόν του Ξενοφώντος:

Οὗτος παρίστησι τοὺς ὀκνηρούς τε καὶ ἀμελεῖς καὶ τοὺς ἐν ματαιοπραγίαις διάγοντας κἀντεῦθεν ὑστερουμένους

ή, παρακαλώ, τα σύκα σύκα, και την σκάφη σκάφη

iene.gr