Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Δικανική αντίληψη

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Δικανική αντίληψη σημαίνει ότι πάνω από όλα είναι η δικαιοσύνη, εκείνη που διακρίνει σε δίκαιο και σε άδικο, σε δικαίους και αδίκους, σε καλούς και σε κακούς. Ακόμα και στην οικογένεια αυτό που προέχει είναι το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Δικανική αντίληψη των πραγμάτων έχει ο δυτικός κόσμος.

Η αντίληψη αυτή συνάδει με την βουλησιαρχία του δυτικού κόσμου. Όταν η ζωή θεωρείται κυνήγι της ευτυχίας, χωρίς να ελευθερωθούμε πρώτα από την ιδιοτέλεια, αυτό που μένει, για να αποφύγουμε τις αιώνιες συγκρούσεις είναι να αναζητάμε ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Ποιος τηρεί το Νόμο και ποιος δεν τον τηρεί.

Η δικανική αντίληψη οδηγεί κατ΄ ευθείαν στην υποκρισία. Είναι η ίδια η υποκρισία. Διότι κανένας άνθρωπος δεν είναι δίκαιος, αφού κανένας δεν τηρεί όλες τις διατάξεις του Νόμου. Όταν λοιπόν βρίσκω άδικο στον διπλανό μου, ξεχνώ το άδικο το δικό μου.

Εντελώς αντίθετη είναι η αντίληψη της Ορθοδοξίας. Δεν ζητάμε απ΄ το Θεό τη δικαίωση, αλλά το έλεος, δηλαδή την υπέρτατη αγάπη.

Διάβασε την παραβολή του πονηρού δούλου στο Ευαγγέλιο. Στην παραβολή του πονηρού δούλου φαίνεται καθαρά η υποκρισία αυτών που κατηγορούν τους Έλληνες ορθοδόξους ότι είναι κλέφτες, ψεύτες, τεμπέληδες κ.ά.

Για τους ορθοδόξους δεν είναι ο προορισμός του ανθρώπου η δικαίωση, αλλά η ελευθερία. Η ζωή χωρίς ελευθερία, δεν είναι ζωή είναι θάνατος. Αυτό σημαίνουν τα λόγια των αγωνιστών της Ελευθερίας, "Ελευθερία ή Θάνατος"!

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου