Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η Ορθοδοξία είναι θεραπεία

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η Ορθοδοξία είναι θεραπεία τόσο των διωκομένων από τις διώξεις όσο και των διωκτών από την κακία τους. Ζητάμε απ΄ το Θεό όχι μόνο να μας βοηθήσει στον αγώνα μας να ελευθερωθούμε από τους διώκτες μας, αλλά να μας βοηθήσει να αγωνιστούμε για να ελευθερώσουμε και τους διώκτες μας από την κακία τους. Οτιδήποτε άλλο κάνουμε συντηρεί, ενισχύει και επεκτείνει τη βία.

Οι Στωικοί πίστευαν ότι σ΄ ένα κόσμο που δεν τηρεί την Οδό, ο μόνος τρόπος να ζεις είναι η ανοχή και η αποχή. Να να μην απαντάς στη βία με τη βία (Ανοχή) και να μην συμμετέχεις στην ανομία των διωκτών (Αποχή). Ανέχου τη βία και απέχου από τη βία.

Ο παιδόφιλος Μουχαμέτης και ο μάρτυρας Μέγας Δούξ

Ο μέγας δούκας της Πόλης τις μέρες της Άλωσης, Λουκάς Νοταράς.Επέζησε από την σφαγή και είχε τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.Μερικές μέρες μετά την Άλωση και πάνω στο γλέντι ο πορθητής Μωάμεθ ζήτησε να του φέρουν τον μικρό γιό του Νοταρά για να ασελγήσει πάνω του κατά τα οθωμανικά έθη.

Ο Νοταράς αρνήθηκε και τότε ο Μωάμεθ τον αποκεφάλισε, αφού πρώτα είχε θανατώσει με τον ίδιο τρόπο τους δύο γιούς του μπροστά στα μάτια του, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος ο Νοταράς για να μη δειλιάσουν και αλλαξοπιστήσουν

«Σύννους και βλοσυρός καθόταν ο Λουκάς Νοταράς στο τρίκλινον του οίκου του, βυθισμένο κι αυτό σ' ένα ζοφερό ημίφως.