Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

300 χρόνια από τη γέννηση του Πατροκοσμά

Γράφει ο Δημήτριος Νατσιός, Δάσκαλος

«Στο Μέγα Δέντρο ξεκινά
στο Καλοντάει αγιάζει
χτίζει σκολειά, χτίζει εκκλησιές
χτίζει την Ρωμηοσύνη.
Πάτερ Κοσμά, σαν να ‘ταν χθές
το κήρυγμά σου αχάζει
στη Ρούμελη, στην Ήπειρο
στην απεραντοσύνη».

Το ποίημα είναι του Γεωργίου Αθνάνα και αποδίδει νομίζω εναργώς αυτό που στάθηκε ο άγιος Κοσμάς: ο χτίστης της Ρωμηοσύνης. Χτίζει, γράφει ο ποιητής, πρώτα σχολειά και κατόπιν χτίζει και εκκλησιές, διότι «το σχολείον ανοίγει τας εκκλησίας, το σχολείον ανοίγει τα μοναστήρια» κατά τον αείχλωρο λόγο, του αγίου. Τα σχολεία όμως που «ανοίγουν» εκκλησιές και την κατ’ οίκον εκκλησία, την οικογένεια, είναι τα σχολεία του Πατροκοσμά, τα σχολεία που φωτίζουν τους νέους και όχι σαν τα σημερινά που κλείνουν εκκλησιές και γκρεμίζουν μοναστήρια.

Οι δικαστές καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «συνταγματική εκτροπή», αλλά ο λαός δεν τους ακούει.

Οι δικαστές κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «απροσχημάτιστη παραβίαση του Συντάγματος» και για «κατ' επανάληψη συνταγματική εκτροπή», με αφορμή την καταβολή από την κυβέρνηση μόνο το 50% τώρα των αυξήσεων, των αναδρομικών και των φοροαπαλλαγών που οι ίδιοι οι δικαστές αποφάσισαν για τον εαυτό τους, καθώς και εκείνα των ενστόλων.

Μάλιστα πολλοί (δικαστές και δημοσιογράφοι) αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν, έπειτα από μια τέτοια σοβαρότατη καταγγελία των ίδιων των δικαστών για παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση, να μην εξεγείρεται κανένας Έλληνας.