Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή 10 (Αρεοπαγιτικά συγγράμματα).

Χαιρετίζω εσέ την ιερή ψυχή, αγαπημένε· κι αυτή η πράξις μου είναι οικειότερη προς σε παρά προς όλους τους άλλους. Χαίρε, αληθινά αγαπημένε, στον όντως εραστόν και εφετόν και αγαπητόν πολυαγαπημένε.

Τι θαυμαστό είναι που ο Χριστός βγαίνει αληθινός, αφού οι άδικοι εκδιώκουν τους μαθητάς από τις πόλεις, επιβάλλοντας οι ίδιοι στους εαυτούς των την άξια τιμωρία, αποχωριζόμενοι και απομακρυνόμενοι από τους αγίους οι εγκληματίες; Πράγματι τα ορατά είναι φανερές εικόνες των αοράτων. Διότι στους αιώνες του μέλλοντος δεν θα είναι αίτιος ο Θεός του δικαίου αποχωρισμού των πονηρών από αυτόν, αλλ’ εκείνοι που διαχωρίζουν εντελώς εαυτούς από τον Θεό· όπως αντιστρόφως βλέπομε άλλους να συνδέονται ήδη από εδώ κάτω με τον Θεό, επειδή σαν ερασταί της αλήθειας παραιτούνται της συμπαθείας προς τα υλικά πράγματα, απαλλαγμένοι από όλα τα κακά και γεμάτοι έρωτα προς όλα τα θεία, αγαπούν την ειρήνη και την αγιότητα, κι αρχίζουν από την παρούσα ζωή την μέλλουσα, ζώντας αγγελοπρεπώς ανάμεσα στους ανθρώπους, μέσα σε μια κατάσταση απάθειας, χριστονυμίας, αγαθότητος και των άλλων αγαθών.

Δεν θα ήμουν βέβαια ποτέ τόσο ανόητος να νομίζω ότι πάσχετε κάτι εσείς από τις διώξεις, αλλά πιστεύω ότι και του σώματος τα πάθη τα διαισθάνεσθε τόσο όσο χρειάζεται για να τα δοκιμάζετε. Για εκείνους που σας αδικούν και νομίζουν εσφαλμένως ότι μπορούν να περιορίσουν τον ευαγγελικό ήλιο, αν και τους κατηγορώ δικαίως, εύχομαι ν’ αφήσουν όσα ενεργούν σε βάρος αυτών των ιδίων και να στραφούν προς το αγαθό, να τραβήξουν εσάς κοντά τους και να μεταλάβουν από το φως. Εμάς πάντως δεν πρόκειται ούτε το αντίθετο να μας αποστερήσει την ολόλαμπρη ακτίνα του Ιωάννη, καθώς τώρα μεν θα επιδιδόμαστε στη μνήμη και στην ανανέωση της αληθινής σου θεολογίας, κι ύστερα από λίγο (διότι, αν και τολμηρό, θα το πω) θα ενωθούμε με σας τους ίδιους. Είμαι πάντως αξιόπιστος όταν δηλώνω ότι έμαθα τα προεγνωσμένα για σε από τον Θεό και σου τα γνωστοποιώ, ότι και από τη φυλακή στην Πάτμο θα ελευθερωθείς και στην ασκητική γη θα επανέλθεις και θα ενεργήσεις εκεί μιμήματα του αγαθού Θεού και θα τα παραδώσεις στους έπειτα από σε.

(Φιλοκαλία, ΕΠΕ 3, σελ. 555-557).

exprotestant.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου