Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ποιος θα είναι ο νέος ΠτΔ φίλοι υπήκοοι; Σας ρώτησε κανείς;

Υποτίθεται (με βάση το ισχύον Σύνταγμα) ότι διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή επειδή δεν συμφωνούσαν οι αντιπρόσωποί μας στο πρόσωπο του ΠτΔ. Έγιναν λοιπόν εκλογές ακριβώς για να εκλέξουμε νέους αντιπροσώπους προκειμένου να εκλεγεί επιτέλους ΠτΔ. Γι’ αυτό δεν έγιναν;

Εκλέξαμε λοιπόν νέους αντιπροσώπους. Σκεφτείτε όμως. Σας είπε προεκλογικά κάποιο κόμμα ποιον θα προτείνει για ΠτΔ. Όχι βέβαια. Ψηφίσαμε για να εκλεγεί νέος ΠτΔ, αλλά εμείς δεν ξέραμε ποιος θα είναι αυτός, ώστε να ξέρουμε κι εμείς τι να ψηφίσουμε. Δώσαμε απλά λευκή εντολή. Αυτή είναι η δημοκρατία μας.

Ο εκάστοτε ΠτΔ είναι τελικά ο αρεστός του πρωθυπουργού (άσχετα αν ο πρωθυπουργός είναι αριστερός ή δεξιός) και λόγος δεν πέφτει σε κανέναν από εμάς τους υπηκόους.

Δεν θα ήταν λοιπόν καλύτερα να τον εκλέγουμε εμείς άμεσα, ώστε να γίνουμε πολίτες; Γιατί να παίζουμε όλο αυτό το θέατρο;

Θα πείτε βέβαια και με το δίκιο σας, ότι έτσι όπως έγινε ο θεσμός του ΠτΔ δεν έχει καμία πολιτική αξία. Ναι, αλλά τότε γιατί να έχουμε αυτόν τον κοστοβόρο θεσμό; Σε τι εξυπηρετεί αυτό το απομεινάρι της Βασιλείας; Για να δίνει μόνο τις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης; Δεν μπορεί άραγε ο λαός να δίνει άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως γίνεται στα προεδρικά συστήματα; Μπορεί, αλλά το σύστημα προτιμά το πολιτικό θέατρο.

hassapis-peter.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου