Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η μόνη λογική επιλογή

Λαρισινά δοκίμια
Του Μ.Ε. Λαγκουβάρδου


Λύε πάντα σύνδεσμον αδικίας, διάλυε στραγγαλιάς βιαίων συναλλαγμάτων, απόστελλε τεθραυσμένους εν αφέσει.
Ησαϊας 58: 6

Την ημέρα των Χριστουγέννων, το πρωί, μια όμορφη κοπέλα, ντυμένη με ωραία ποδήρη ενδυμασία, κατάλληλη για τη βραδινή διασκέδαση, στέκει ακίνητη σαν στήλη άλατος, στη μέση του πεζοδρομίου της Ανθίμου Γαζή. Δείχνει να μην ξέρει πού βρίσκεται. Τα όμορφα γαλανά της μάτια ανέκφραστα.

Άραγε ποιος την ντύνει σαν κούκλα και την εγκαταλείπει στο δρόμο; Εγκληματούν εναντίον των νέων όσοι τους εμποδίζουν να αγαπήσουν το Χριστό! Ο Χριστός είναι ο μόνος που ήρθε για τους αμαρτωλούς και τους αδύναμους. Οι σημερινοί γονείς και το υπουργείο παιδείας δεν ξέρουν τι κάνουν. Η φιλοχρηματία και η φιληδονία κάνουν θραύση. Διαλύουν τις οικογένειες.

Με τι θα παρομοίαζες αυτόν τον κόσμο; Μοιάζει με άνθρωπο που σκοτώνει τα παιδιά του και τον ονομάζουν στοργικό. Τα πράγματα δεν έχουν πια την έννοιά τους. Όμως δεν είναι η πραγματικότητα αυτή. Αυτή είναι δυστυχώς η κυρίαρχη σκέψη που ερμηνεύει τον κόσμο, από τη δική της κοντόθωρη άποψη. Απόδειξη η σημερινή πολιτική κατάσταση: Βλάπτει τον κόσμο και με την ψήφο του λαού!

Μια μητέρα πήρε το παιδί της από το ορφανοτροφείο άρρωστο. Της είπαν να το αλλάξουν με άλλο παιδί υγιές. Η μητέρα δεν δέχθηκε. Αγάπησε το παιδί όπως είναι. Όταν το παιδί μεγάλωσε και πέτυχε στο πανεπιστήμιο της Θράκης, η μητέρα που ήταν κάτοικος Θεσσαλονίκης, πήγε στον πρύτανη του Αριστοτελείου. Το παιδί της χρειαζόταν άνθρωπο να το πηγαίνει στο πανεπιστήμιο και εκείνη εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη. Ο πρύτανης έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα της μητέρας για την μετεγγραφή του. Ο πρύτανης ήταν ανάπηρος και ήξερε την πραγματικότητα από την δική του προσωπική εμπειρία. Ζούσε την κατάσταση του παιδιού, δεν την φανταζόταν, όπως όταν κανείς δεν ζει την πραγματικότητα και απλώς την φαντάζεται.

Η αγάπη και πολύ περισσότερο η αγάπη των εχθρών είναι η μόνη πραγματικότητα. Δεν περιμένουμε να γίνουν οι εχθροί φίλοι μας για να τους αγαπάμε. Αυτό είναι ουτοπία. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Είναι ευκολότερο να μετακινήσεις ένα βουνό παρά να αλλάξεις έναν άνθρωπο, αν δεν δέχεται τη χάρη του Θεού. Η ελευθερία από την κακία μας είναι έργο της Θείας Χάρης αν έχουμε πίστη. Να έχετε πίστη, λέει το αψευδές στόμα του Κυρίου. «Πάντα όσα αν προσευχόμενοι αιτείσθε, πιστεύετε ότι λαμβάνετε και έσται υμίν.» Και ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή του προς τους Εφεσίους ,Χάρις υμίν και ειρήνη από Θεού Πατρός ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού, ο ευλογήσας ημάς εν πάση ευλογία πνευματική εν τοις επουρανίοις εν Χριστώ.

Η αγάπη είναι η μόνη λογική επιλογή. Όλα τα άλλα είναι παραλογισμός. Ζωντανό παράδειγμα της αγάπης για όλους είναι οι γιατροί. Οι γιατροί θεραπεύουν και τους καλούς και τους κακούς, και τους φίλους και τους εχθρούς. Θεραπεία είναι και η αγάπη των εχθρών. Με τη διαφορά ότι η αγάπη των εχθρών δεν θεραπεύει μόνον τους εχθρούς από την κακία και το μίσος, αλλά θεραπεύει από την κακία και το μίσος και αυτόν που αγαπάει τους εχθρούς του.

Μέσα από τον πόνο, θα ευλογήσεις τη ζωή. Η ευλογία μέσα από τον πόνο είναι αυτό ακριβώς, η προσευχή υπέρ των εχθρών μας. Αν θέλεις να αρρωστήσεις σίγουρα, να κάνεις αυτά τα δυο πράγματα: να κατακρίνεις και να μην συγχωρείς αυτούς που σου έφταιξαν. Πώς θα καθαρίσουμε την καρδιά μας από τους λογισμούς της κακίας και της εχθρότητας, που φθείρουν την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αγάπη των εχθρών και την προσευχή υπέρ αυτών.

Όταν πάτε κάπου και δεν σας δέχονται, είπε ο Ιησούς στους Μαθητές Του, να τινάζετε και την σκόνη των υποδημάτων σας. Που σημαίνει να μην πάρετε τίποτε από την συμπεριφορά τους, που ισοδυναμεί με σκόνη. Όταν προσευχόμαστε υπέρ των εχθρών μας και υπέρ αυτών που μας λύπησαν, αυτό ακριβώς κάνουμε, τους αφήνουμε την σκόνη τους. Στην εχθρότητα δεν απαντάμε με εχθρότητα, αλλά με αγάπη. Με την αγάπη θεραπεύουμε τα εχθρικά αισθήματα όχι μόνο τα δικά τους, αλλά και τα δικά μας.

Η ορθόδοξη Πίστη είναι ο θησαυρός μας. Φυλάγουμε το θησαυρό μας σαν κόρη οφθαλμού. Πύλαι Άδου δεν νικούν την Εκκλησία. Η στάση της Ορθοδοξίας απέναντι στους διώκτες της είναι η στάση των Μαθητών του Χριστού απέναντι σ΄ αυτούς που δεν τους δέχονται, είναι η προσευχή υπέρ αυτών. Έτσι η Ορθοδοξία δεν παίρνει τίποτα από τους διώκτες της. Οι διώκτες έχουν να πάρουν από την Ορθοδοξία ή να μείνουν για πάντα στην πλάνη τους.

Η αγάπη είναι η μόνη λογική επιλογή. Όσοι ζουν με φαντασίες, με ιδέες, με θεωρίες, με προκαταλήψεις, με φόβους, με εγωισμούς και με μίση δεν ζουν πραγματικά. Και φυσικά δεν ζουν πραγματικά όσοι αρνούνται το Χριστό. Ο Χριστός είναι η μόνη πραγματικότητα και η μόνη αληθινή ζωή. Καθένας που έχει την πληροφορία ότι ζει πραγματικά γνωρίζει ότι η ζωή δεν είναι δική του αλλά του Χριστού. Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή, είπε ο Χριστός. Η ζωή μας είναι η ζωή του Χριστού.

eleftheria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου