Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Όταν τα ΟΧΙ είναι αυθεντικά κι απόλυτα

Με το χαμόγελο στα χείλη, πίστη στον
Θεό και εμπιστοσύνη στην εθνική ηγεσία
δεν υπάρχει αντίπαλος για τους Έλληνες.
"Έξω ολόκληρη η Αθήνα είχε ξεχυθεί στους δρόμους αλαλάζοντας. [...] χιλιάδες κόσμος ζητωκραύγαζαν και όρμησαν στον περίβολο του Υπουργείου Εξωτερικών που πλημμύρισε από έξαλλους νέους και κύκλωσε το αυτοκίνητο του Μεταξά που παρουσιάστηκε στην εξώπορτα για να επιβιβαστεί. Κρατούσε το μπαστούνι στο χέρι και τον πλαισίωναν οι δύο σωματοφύλακές του. [...] όταν το πλήθος τον είδε, παραφρόνησε. Στεκόμουν λίγο πιο πίσω του και είδα τον δικτάτορα να ζει την ωραιότερη, ίσως, στιγμή της ζωής του. Έκανε νόημα με το μπαστούνι του να μεριάσουν οι σωματοφύλακες και παραδόθηκε στην ανθρωποπλημμύρα που τον σήκωσε στους ώμους και τον πήγε, κραυγάζοντας τον εθνικό ύμνο, απέναντι στο Γενικό Επιτελείο. Είχε κανείς την εντύπωση ότι η Ελλάς ήταν ένα καζάνι που κόχλαζε από μήνες και έξαφνα τίναξε το καπάκι του μ´ έναν κρότο που θ´ ακουγόταν ως τα πέρατα της Γης".
Μαρίνα Πετράκη, "Ο Μύθος του Μεταξά", εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ. 350-351

Επουσιώδη

Υπάρχουν πολλά θέματα που τρέχουν τους τελευταίους δύο μήνες, και κάθε φορά που πάω να γράψω κάτι για αυτά, το ...παρατάω, λες και όλα είναι λίγο επουσιώδη.

Ένα θέμα που και αυτό είναι επουσιώδες, αν το καλοσκεφτείτε, είναι το μέλλον της ...Ελλάδας. Δηλαδή, δείτε την καημένη την χώρα στον χάρτη... Και διαχρονικά... Όλη την Ιστορία που μας έμαθαν ή που καταλάβαμε όσο αμερόληπτα ή όχι μπορέσαμε. Από το 2.000 π.Χ.μέχρι σήμερα...

Ναι, είχαμε αναλαμπές, ή περιόδους που θυμόμαστε με ...υπερηφάνεια. Αλλά ενδιαμέσως;

Δυστυχώς...

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλύπητο χτύπημα της ανθρωπιστικής κρίσης και παρά τους συμβολισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής του θα ήταν να φέρει νομοσχέδια που θα στηρίζουν τους οικονομικά αδύναμους, τελικά η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν να αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και μάλιστα μέσω του καταστροφικού τρικ των επιδομάτων. Αυτή είναι η ουσία και η πραγματικότητα. Επίδομα σίτισης, παραμονής και διάφορα άλλα εντελώς αναγουλιαστικά και παλαιοπασοκικά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ειδικά όταν η ΔΕΗ ανήκει στις αρμοδιότητες Λαφαζάνη και ειδικότερα όταν ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σε συνέντευξή του ότι δεν γνωρίζει κάτι για το θέμα. Καλοφάγωτα και καλά κρασιά. Αυτό και τίποτε άλλο.

Χαρμολύπη

Για πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους από τους ορθόδοξους χριστιανούς, η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελείται από έναν περιορισμένο αριθμό από τυπικούς κανόνες και διατάξεις όπου κυρίως επικρατεί το αρνητικό στοιχείο, όπως είναι: η αποχή από ορισμένα φαγητά, απαγόρευση της ψυχαγωγίας. Του χορού και ίσως κάθε θεάματος. Σε τέτοιο βαθμό δε είναι η αποξένωσή μας από το πραγματικό πνεύμα της Εκκλησίας ώστε μας είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβουμε ότι υπάρχει “κάτι άλλο” στη Μεγάλη Σαρακοστή κάτι χωρίς το οποίο όλες αυτές οι διατάξεις χάνουν πολύ από το νόημά τους. Αυτό το “κάτι άλλο” μπορούμε θαυμάσια να το περιγράψουμε σαν μια “ατμόσφαιρα” σαν ένα “κλίμα” μέσα στο οποίο μπαίνει κανείς, και πάνω απ΄ όλα σαν μια κατάσταση του νου, της ψυχής και του πνεύματος η οποία για επτά εβδομάδες διαπερνά ολόκληρη τη ζωή μας. Ας τονίσουμε ακόμα μια φορά ότι ο σκοπός της Μεγάλης Σαρακοστής δεν είναι να μας επιβάλει πιεστικά μερικές τυπικές υποχρεώσεις, αλλά να “μαλακώσει” την καρδιά μας ώστε να μπορεί ν΄ ανοιχτεί στις πραγματικότητες του πνεύματος, ν΄ αποκτήσει την εμπειρία της κρυμμένης “δίψας και πείνας” για επικοινωνία με το Θεό.