Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Θέα στην τηλεοπτική άβυσσο

Εδώ ο κ. Λιάγκας επιδεικνύει τη
δεξιότητά του ως παλινδρομιστής
μετρητών. Κραδαίνει χρηματικό έπαθλο
που κλήρωσε στην εκπομπή του
τον… ταχύτερο τηλεθεατή.
«Χθες το βράδυ 11 η ώρα κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. 22 του μήνα, παραμονή Χριστουγέννων, που είναι η τελευταία μας εκπομπή εδώ, ψηφίζεται. Ρωτώ λοιπόν εγώ τώρα: Πλην του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο κόμμα θα το ψηφίσει; Το ΠΑΣΟΚ θα το ψηφίσει. Ο Θεοδωράκης θα το ψηφίσει. Η Χρυσή Αυγή δεν θα το ψηφίσει. Το ΚΚΕ θα το ψηφίσει; Δεν ξέρω. Είναι λίγο ακραίοι στο ΚΚΕ. Η Νέα Δημοκρατία θα το ψηφίσει; […] Άμα μιλήσεις με τους πολιτικούς όλους, σου λένε ‘ναι, και βέβαια’. Αν βγουν όμως έξω λένε ‘δεν είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός’. Αυτό το ‘δεν είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός, δεν είναι έτοιμη η κοινωνία…’. Ποιος την ετοιμάζει την κοινωνία; Τι είναι η κοινωνία; Φούρνος, να την βάλεις στους 130ο να προθερμανθεί; Εμείς την ετοιμάζουμε την κοινωνία, οι πολιτικοί την ετοιμάζουνε, οι δημοσιογράφοι, αυτοί την ετοιμάζουν την κοινωνία, στον δημόσιο διάλογο που γίνεται».
Γιώργος Λιάγκας, τηλεπαρουσιαστής εκπομπής «Το Πρωινό», Antenna, 10 Δεκεμβρίου 2015

Έφηβοι, άγχος, τραύμα και κοινωνικά δίκτυα

π. Χρυσόστομος Τύμπας

Καθημερινά βλέπουμε περιπτώσεις καλυμένης ψυχολογικής κακοποίησης, ματαίωσης, υπερέκθεσης σε πλευρές της εφηβικής ζωής τραβηγμένες στα άκρα. Έτσι, πέραν από την πρακτικότητά τους, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μία πηγή συνεχούς άγχους και καμουφλαρισμένων τραυμάτων.

Ο βασικός κίνδυνος στον οποίο τα κοινωνικά δίκτυα οδηγούν τους εφήβους είναι ένα κοινωνικά αποδεκτό αλλά στην ουσία ψευδές και μάλλον ναρκισσιστικό πρότυπο και μία φαντασιακή εικόνα του δικού μας εαυτού, που κυρίως εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις των άλλων και όχι με αυτό που πραγματικά θέλουμε και μπορούμε να είμαστε. Αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές επιλογές και ακολουθώντας πιστά αυτές τις επιλογές του κοινωνικά αποδεκτού προτύπου οδηγούμαστε σε μία ψευδή ταυτότητα και μάλλον καταστροφικές διαδικασίες.