Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Μάλλον απελπισία και κούραση ένιωθε ο βασιλιάς Πύρρος

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η άποψη ότι καλά έκανε ο Πύρρος την εκστρατεία του εναντίον της Καρχηδόνας, γιατί τελικά νίκησαν οι Ρωμαίοι, ισχύει μόνον, αν ήταν βέβαιο ότι δεν υπήρχε άξιος αντικαταστάτης ή και ανώτερος του κουρασμένου Πύρρου.

Ο σύμβουλος του Πύρρου, που ήταν σοφός και βασιζόταν στην πραγματικότητα και όχι στις λογικές απόψεις επί χάρτου, νομίζω ότι σοφή συμβουλή έδωσε στον Πύρρο, να αφήσει την Καρχηδόνα ήσυχη, και να μην εκστρατεύσει εναντίον της, αφού είναι ανήσυχος (και προφανώς κουρασμένος και γερασμένος) Ο Πύρρος σκεφτόταν μετά την εκστρατεία του αυτή να αποσυρθεί για να ησυχάσει.

Αυτός που έχει στο νου του την ησυχία δεν είναι κατάλληλος για εκστρατείες και μάλιστα μακριά από την πατρίδα του. Νομίζω δεν είναι κατάλληλος, παρά μόνο για την ησυχία. Καλά του είπε ο σοφός, αλλά δεν τον άκουσε ο ματαιόδοξος μονάρχης.

Αν ο Πύρρος ξεκίνησε την εκστρατεία του με την βεβαιότητα ότι θα ηττηθεί, όπως δείχνει η ανησυχία του, επόμενο ήταν να ηττηθεί.

Οι γέροι και οι κουρασμένοι καλύτερα να ξεκουράζονται, παρά να παίρνουν στο λαιμό τους αναρίθμητα θύματα.

Τώρα δεν έχουμε γέρους ματαιόδοξους, αλλά ανήλικους και ανώριμους, που για την αρχομανία και την ματαιοδοξία τους, υποφέρουν οι λαοί!

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου