Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Τι μας θύμισε ο Πάπας

Ως γνωστόν, η Ευρώπη έκανε... καριέρα με ξένα κόλυβα και με το πλιάτσικο από την Κωνσταντινούπολη

Για να γίνει η Αλωση της Πόλης το 1453 από τους Τούρκους, χρειάστηκε να προηγηθεί η καταλήστευσή της από τους δυτικούς το 1204, όταν η Δ΄ Σταυροφορία, αντί να ελευθερώσει τους Αγίους Τόπους, ρήμαξε την πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Ιδού πώς την περιγράφει ο επίσκοπος Γιεγκοριέφσκ κ. Τύχων Σεβκούνωφ, ο πνευματικός του προέδρου Πούτιν, στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που δημιούργησε για την Κωνσταντινούπολη:

«Τα παραμυθένια πλούτη, η ομορφιά και η εξεζητημένη λεπτότητα της Βασιλεύουσας, της Κωνσταντινούπολης, άφηναν στην κυριολεξία άναυδους τους λαούς της Ευρώπης, που κατά την περίοδο της βυζαντινής ακμής βρίσκονταν σε κατάσταση βαθιάς βαρβαρότητας.

Μπορούμε να το φανταστούμε πώς οι τότε άγριοι και αμαθείς Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Φράγκοι, Αγγλοι, Σάξωνες, που ο βασικός τρόπος επιβίωσής τους ήταν η πειρατεία, και οι οποίοι έφταναν από το Παρίσι ή το Λονδίνο των λίγων χιλιάδων κατοίκων, στην ενός εκατομμυρίου κατοίκων μεγαλούπολη, αυτή την πόλη των πεφωτισμένων πολιτών, επιστημόνων και της λαμπρά ντυμένης νεολαίας που συνωστίζεται μπροστά στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο, το μόνο που μπορούσαν να ονειρευτούν ήταν να την κατακτήσουν, να ληστέψουν και να αρπάξουν».

«Σταυροφόροι»

«Το 1204 κατάφεραν οι στρατιές των Ευρωπαίων αυτοαποκαλούμενων σταυροφόρων, αντί να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους, να εισβάλουν ασεβώς στην Κωνσταντινούπολη. Κατέλαβαν την ωραιότερη πόλη του κόσμου, ενώ συνέχισαν για τα επόμενα 50 χρόνια την εξαγωγή, σαν σε αστείρευτο ποτάμι, των βυζαντινών θησαυρών. Και μόνο τα πολύτιμα νομίσματα που εξήχθησαν ήταν εκατοντάδες τόνοι, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός των πιο πλούσιων χωρών στην Ευρώπη δεν υπερέβαινε τότε τους δύο τόνους χρυσού.

Στη Βενετία στον Ναό του Αγίου Μάρκου, όλες οι κολόνες, τα μάρμαρα, ο πολυτελής εσωτερικός διάκοσμος είχαν κλαπεί από την Κωνσταντινούπολη. [...] Εξήχθησαν ανεκτίμητα ιερά κειμήλια και έργα τέχνης, ωστόσο οι βάρβαροι των Βρυξελλών, Λονδίνου, Νυρεμβέργης και Παρισίων είχαν απλούστατα καταστρέψει πολλά περισσότερα λειώνοντάς τα για να κάνουν νομίσματα, είτε ρίχνοντάς τα στα σκουπίδια! Εως σήμερα, τα μουσεία της Ευρώπης είναι γεμάτα από κλεμμένους βυζαντινούς θησαυρούς».

Παναγιώτης Λιάκος

dimokratianews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου