Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Στη χώρα της μεγάλης παλαβομάρας τώρα χρειάζονται ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ 2.000MW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου!

Δεν χρειάζεται ασφαλώς να σας πω ποια είναι η χώρα της μεγάλης παλαβομάρας, είναι φυσικά η χώρα που παραδόθηκε έρμαιο στις ορέξεις των "οικο"φασιστών κι έχει ανατρέψει κάθε λογική στην ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Κάτω απ' την πίεση των "οικο"φασιστών αποφάσισε ν' αντικαταστήσει τα αξιόπιστα πυρηνικά της εργοστάσια με εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και Φ/Β και για να το πετύχει έκανε το νόμο EEG, που επιδότησε με εξωφρενικές τιμές την εγκατάσταση "ΑΠΕ". Οι αλόγιστες επιδοτήσεις αποσταθεροποίησαν πλήρως την αγορά ηλεκτρισμού και, όπως είχαμε δει πριν μια διετία, το success story της Energiewende οδήγησε την Ε.ΟΝ στην ανακοίνωση πως από 1.4.2016 θα κλείσει εσπευσμένα τις υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου Irsching 4 (561MW) και 5 (845MW) στη Βαυαρία, κατασκευής του 2010-11, στη φωτογραφία είναι η μονάδα 5.

Δεν πρόκειται για οποιεσδήποτε μονάδες αερίου, πρόκειται για το καμάρι της Γερμανικής ηλεκτροπαραγωγής, με πολύ υψηλούς βαθμούς απόδοσης 60,4% και 59,7% αντίστοιχα, ενώ η μονάδα 4 έχει έναν απ' τους πιο μοντέρνους και μεγάλους στροβίλους, το καμάρι της Siemens, το SGT5-8000H. Όταν το Δεκέμβριο 2007 ξεκίνησαν οι δοκιμές λειτουργίας του στροβίλου της μονάδας 4, τόσο ο εκπρόσωπος της Siemens όσο κι ο εκπρόσωπος της Ε.ΟΝ τόνισαν πως η νέα μονάδα στο Irsching γίνεται για να παρέχει "καθαρή" ενέργεια, με λιγότερες εκπομπές CO2, με σκοπό την αντιμετώπιση της "κλιματικής αλλαγής". Και, λόγω της "μεγάλης προσπάθειας" για την αντιμετώπιση της "κλιματικής αλλαγής", οδήγησαν σε κλείσιμο τις υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου προκειμένου να δουλεύουν τις λιθανθρακικές, επειδή ήταν φθηνότερες!

Τα εργοστάσια τελικά στην πράξη δεν έκλεισαν, καθώς ο διαχειριστής δικτύου Tennet τα θεώρησε απαραίτητα για την ευστάθεια του δικτύου και την ασφάλεια τροφοδοσίας της νότιας Γερμανίας, με αποτέλεσμα η Ε.ΟΝ/Uniper να προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας την αποζημίωση πολύ χαμηλή.

Ωστόσο η ώρα της κρίσης πλησιάζει: το 2022, που είναι προγραμματισμένο το κλείσιμο όλων των παραμενόντων πυρηνικών εργοστασίων, είναι κοντά, πολύ κοντά, είναι "αύριο το πρωί" κι αυτό φέρνει ρίγη ανατριχίλας στους μηχανικούς της Bundesnetzagentur , της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για της ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε νέα έκθεση της Bundesnetzagentur τονίζεται η ανάγκη να κατασκευαστούν ΑΜΕΣΑ στη νότια Γερμανία νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 2.000MW, προκειμένου να υπάρχουν επαρκείς εφεδρείες. Επισήμως η αναγκαιότητα αποδίδεται στην τεράστια καθυστέρηση κατασκευής των δικτύων μεταφοράς της αιολικής ενέργειας απ' το βορρά στο νότο. Ανεπισήμως ωστόσο είναι προφανές πως, μετά και το απίστευτο ρεζιλίκι του Ιανουαρίου 2017, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και Φ/Β είναι καλά μόνο για να εξάγουν ενέργεια στους γείτονες, γι' αυτό και πλέον αυξάνονται οι φωνές να επιβληθεί η Energiewende στις υπό Γερμανική Κατοχή χώρες της ΕΕ. Με απίστευτη γελοιότητα το δημοσίευμα αναφέρει πως "τα εργοστάσια χρειάζονται για τη μεταβατική περίοδο 2020-2025", λες και θα χτίσει κανείς εργοστάσια φυσικού αερίου με την προοπτική να δουλέψουν μόνο μια πενταετία! Είτε η εφημερίδα είτε η Bundesnetzagentur "ταΐζουν σανό" στους αναγνώστες, ελπίζοντας πως θα διαβάσουν μηχανικά κι όχι κριτικά.

Τα εργοστάσια προτείνεται να χτιστούν στη νότια 'Εσση, τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και βεβαίως η τωρινή πρόταση μας θυμίζει αυτομάτως ότι τον Οκτώβριο 2014 ο Χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Seehofer είχε ταχθεί κατά της ολοκλήρωσης των γραμμών Βορρά-Νότου και υπέρ της ηλεκτροδότησης της Νότιας Γερμανίας με εργοστάσια φυσικού αερίου! Και να μην ξεχνούμε πως σε λίγους μήνες η Γερμανία έχει εκλογές και οι δημοσκοπήσεις, όσο κι αν δεν είναι για να τις παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά, δείχνουν το "πεθαμένο" SPD του Γκάμπριελ να ξανασηκώνει ανάστημα με τον Σουλτς.

Τώρα η Bundesnetzagentur έχει μια προθεσμία δυο μηνών για να ελέγξει ξανά τους υπολογισμούς της και να καταθέσει οριστική έκθεση, αλλά τα πράγματα είναι πολύ απλά: η νότια Γερμανία είναι η περιοχή όπου κυρίως έχουν εγκατασταθεί τα 40,41GW Φ/Β, τα Φ/Β είναι για ορισμένες ώρες και για τις υπόλοιπες ώρες χρειάζονται ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ εργοστάσια φυσικού αερίου, για να μπορούν να καλύψουν γρήγορα τη ζήτηση όταν φεύγει ο ήλιος (sunset effect) και να μπορούν να βγουν εύκολα απ' το σύστημα μετά την ανατολή (sunrise effect). Μ' άλλα λόγια, επαληθεύεται ξανά αυτό που σας έχω πει εδώ και πολλούς μήνες: Go Solar στην πράξη σημαίνει Go Gas.

Και το πιο ωραίο είναι πως αν η Bundesnetzagentur ήταν ελεύθερη ν' αποφασίσει με τεχνικοικονομικά κριτήρια κι όχι πολιτικά, δεν θα πρότεινε εργοστάσια φυσικού αερίου, εργοστάσια λιθάνθρακα θα πρότεινε!

greeklignite.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου