Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Τόσο πολύ μας ενοχλούν εκείνοι που δεν μας μοιάζουν

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Γράφει κάπου ο Νίκος Καζαντζάκης για δύο Κρητικούς που βλέπουν κάποιον να περνάει στο δρόμο και λένε: "Τί όμορφος που είναι. Να τον σκοτώσουμε."

«Τόσο πολύ μας ενοχλούν εκείνοι που δεν μας μοιάζουν». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει σε κάποιο δοκίμιό του (δοκιμή) ο Σεφέρης ένα περιστατικό που συνέβη εις βάρος του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Κάποιοι τράβηξαν την σκάλα όταν ο Θεόφιλος ήταν ανεβασμένος στον τοίχο, με αποτέλεσμα να πέσει και να τσακιστεί. Ο λόγος: ο Θεόφιλος δεν τους έμοιαζε. Είπαν μέσα τους, γιατί αυτός δεν μας μοιάζει; Ας του τραβήξουμε την σκάλα να τσακιστεί.

Το άθλιο αυτό περιστατικό συνέβη έναν αιώνα πριν. Ο κόσμος τότε είχε περισσότερο θάρρος απ’ τον σημερινό. Τώρα σκοτώνουν ηθικά.

Οι στωικοί, διέφεραν από τους ανθρώπους της εποχής τους, βασική τους αρχή ήταν να ανέχονται αυτούς που δεν καταλάβαιναν και να απέχουν από αυτούς. Ανέχου και απέχου.

Ο Ιησούς διδάσκει την αγάπη. Να αγαπάμε αυτούς που μας καταδιώκουν. Δεν ξέρουν τί κάνουν. Οι πιστοί γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς έχυσε το αίμα του επάνω στο σταυρό για να ελευθερώσει τον άνθρωπο. "Τιμής ηγοράσθητε, μη γίνεσθε δούλοι ανθρώπων.", γράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Κορινθίους. Δεν ξαναγινόμαστε δούλοι στους ανθρώπους. Προσευχόμαστε υπέρ αυτών. Για την λύπη που νιώθουμε, ο Θεός να επιδαψιλεύει σ’ αυτούς τις ευεργεσίες Του.

moschoblog.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου